Головне меню

Подати звернення

Будьте пильні, не вживайте гриби в сирому вигляді!

   З початком літнього періоду в лісах, парках, скверах починають з’являтися перші гриби. 20.06.23 2Поряд з тим, реєструються випадки отруєнь грибами. Так нещодавно на Прикарпатті зареєстровано новий випадок, який виник в результаті споживання сирого гриба невідомого походження.

  Тож Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендує:
  ● щоб не виникло отруєння краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;
  ● не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів;
  ● вирушивши до лісу пам’ятайте основні правила:

  - Збирати можна лише цілі гриби, щоб було добре видно морфологічні ознаки. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
  - Збирати лише добре знайомі вам гриби.
  - Не збирати гриби поблизу автомобільних трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  - Не куштувати сирі гриби.
  - Перед приготування ще раз оглянути всі гриби, сумнівні треба викинути.
  - Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  - Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  - Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
 - Не варто споживати грибні страви дітям віком до 6 років, особам похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують, а також людям з захворюваннями органів травлення.
  - За появи перших симптомів отруєння, таких як різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій негайно – зверніться за медичною допомогою.
  Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Гаряча лінія

Календар

Пошук