Головне меню

Подати звернення

Благополуччя пасіки – запорука отримання доброякісної продукції бджільництва

     Кожний пасічник бажає мати здорові та повноцінні бджолині сім’ї для отримання 02.05.22 1доброякісної продукції бджільництва.
   Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини наголошують: для того щоб попередити виникнення інфекційних та інвазійних захворювань бджіл, необхідно проводити щорічну весняну ревізію пасіки.

  Така ревізія здійснюється працівниками державної служби ветеринарної медицини до 15 травня поточного року.
  Під час здійснення весняної ревізії фахівець проводить клінічний огляд бджоло-сімей, відбирає патологічний матеріал (підмор бджіл та розплід) для проведення лабораторних досліджень на інфекційні та інвазійні захворювання, а саме: американський та європейський гнильці, нозематоз, варооз та акарапідоз.
  Вище зазначені лабораторні дослідження проводяться за кошти державного бюджету в пасіках, які зареєстровані у Держпродспоживслужбі та органах місцевого самоврядування, і внесені у Державний реєстр паспортів пасік, який оприлюднений на вебсайті компетентного органу.
  За результатом клінічного огляду та лабораторних досліджень вносяться відомості у паспорт пасіки та засвідчується її ветеринарно-санітарний стан.
  Наголошуємо: у разі виникнення підозри чи/або факту отруєння бджіл одразу необхідно звернутися із заявою власника пасіки до органів місцевого самоврядування для проведення обстеження пасіки і фіксації випадків отруєння.
  Отруєння бджіл засобами захисту рослин може настати внаслідок недотримання суб'єктами господарювання встановлених регламентів та санітарних норм і правил транспортування, зберігання, торгівлі та застосування засобів захисту рослин.
  Крім того, отруєння може бути спричинене не дотриманням таких визначених правил, як:
  - неповідомлення або несвоєчасне повідомлення власників пасік про час, місце і характер майбутнього застосування засобів захисту рослин для відповідного реагування;
  - надання неповної інформація про заплановане застосування засобів захисту рослин і необхідні обмеження;
  - недостатнє забезпечення пасік відповідним обладнанням для ізоляції вильоту бджіл з вулика або несвоєчасне вивезення бджолиних сімей у безпечне місце;
  - неповідомлення власниками пасік місцевих органів самоврядування про місце перебування пасіки під час кочівлі.
  Закликаємо пасічників максимально точно дотримуватись визначених інструкцій аби убезпечити бджіл від отруєння та загибелі; а також налагодити комунікацію з територіальними громадами, обласними військовими адміністраціями, поліцейськими, фермерами, приватними господарями, щоб узгодити між собою всі дії, необхідні для оперативної ізоляції бджіл та вирішення інших нагальних питань у сфері бджільництва.
  Додаткова повідомляємо, що Міністерством аграрної політики та продовольства України розроблено інформаційні пам'ятки для пасічників, аграріїв та органів місцевого самоврядування для запобігання випадків отруєння бджіл, які можна переглянути або завантажити за посиланням.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук