Головне меню

Подати звернення

Щодо випадків АЧС в Львівській, Миколаївській та Одеській областях

 Відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Львівській області 16 серпня 2019 року на території свиноферми ТОВ «Галичина Захід» поблизу села Кавськеsdfewf3433eeee Стрийського району Львівської області було зафіксовано випадки смертей поголів’я, кількістю 320 поросят віком 16 тижнів.
 Так, у рамках інспектування підприємства у той же день ветеринарні спеціалісти відібрали патологічний матеріал від загиблих тварин, який був надісланий на дослідження до Львівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.
 За результатами лабораторних досліджень у зразках патматеріалу виявлено збудник африканської чуми свиней (АЧС) - звіт про результати дослідження від 17.08.2019 № 001229 п.м./19.
«З огляду на це, 17 серпня, при Стрийській районній державній адміністрації та Львівській обласній державній адміністрації відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, на якому було вирішено оголосити карантин терміном на 40 днів у 3 км зоні довкола спалаху та введено в дію план протиепізоотичних заходів на території спалаху», – йдеться у повідомленні.
 На момент запровадження карантину у свинокомплексі нараховувалось близько 100 тис. голів свиней.
 Крім того, відповідно до інформації Головних управлінь Держпродспоживслужби в Миколаївській та Одеській області було зареєстровано випадки захворювання на африканську чуму свиней (АЧС), а саме:
- в особистому селянському господарстві жителя м. Первомайськ, Первомайського району, Миколаївської області. При проведені дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від свині віком 12 міс., випробувальним центром Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи виявлено збудника АЧС, звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від 16.08.2019 року № 010635 п.м./19;
- 07.08.2019 – серед диких кабанів на острові Репіда Матросянської с/р Ізмаїльського району (115 км р. Дунай) було виявлено один труп дикої свині (звіт про результати дослідження Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи № 010203 п.м./19 від 07.08.2019);
- 08.08.2019 – на території м. Рені Ренійського району на березі р. Дунай (район 71 милі) було виявлено 3 трупи домашніх свиней, особу власника тварин не встановлено (звіт про результати дослідження Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи № 010286 п.м./19 від 08.08.2019).
 З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при районних державних адміністраціях, рішенням яких затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.
 В осередках захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.
 Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями.

Довідково:
 Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів:
- не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, виробляти утилізацію відходів у встановлених місцях;
- не купувати корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);
- не купувати живих свиней, м’ясо та м’ясопродукти у невстановлених
торгових точках, без ветеринарних супровідних документів;
- допускати ветеринарних лікарів на територію приватних господарств для
огляду свиней та проведення заходів;
- негайно повідомляти про всі випадки захворювання та загибель свиней
фахівцям ветеринарної служби або органам місцевого самоврядування;
- не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень
стороннім особам;
- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
- постійно вести боротьбу з гризунами;
- не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужби району з
інших регіонів;
- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи
окремі засоби догляду та інвентар;
- утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу
та контакту з іншими тваринами.
- при виявленні трупів диких кабанів або свійських свиней негайно
сповістити ветеринарну службу;

ПАМ'ЯТАЙТЕ:
Виконання Вами цих рекомендацій – спрямоване на попередження поширення АЧС на територію Ваших господарств та запобігання економічних збитків.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук