Головне меню

Подати звернення

Встановлення зон вільних від регульованих шкідливих організмів, як умова експорту української продукції рослинного походження

Сьогодні в Україні головною умовою при експорті рослинної продукції є виконання фітосанітарних норм та правил кожної окремої країни-імпортера.dslkmcbpjybyr4444442 Порушення згаданих норм загрожує нотифікаціями чи навіть накладанням вето на поставки.

 На підтвердження виконання фітосанітарних вимог, а також на засвідчення наявності або відсутності регульованих шкідливих організмів в будь-яких рослинах, продуктах рослинного походження, упаковці, ґрунті та будь-яких інших організмах, об’єктах або матеріалах – суб’єкту господарювання видається фітосанітарний сертифікат або фітосанітарний сертифікат на реекспорт.

 Слід розуміти, що кожна країна в праві захищати свою територію та виставляти свої фітосанітарні вимоги (фітосанітарні вимоги країн світу можна переглянути на сайтах Секретаріату Міжнародної конвенції із захисту рослин (ІРРС), Європейської організації із захисту рослин(ЕРРО), НОКЗР конкретних країн, а також на сайті Держпродспоживслужби за посиланням).

 Варто зазначити, що міжнародні вимоги постійно змінюються, і не завжди в бік їх лібералізації.

 Так, в країнах Євразійського Економічного Союзу, ЄС, КНР, Індонезії та Туреччини існує вимога ввезення об’єктів регулювання з місць виробництва та виробничих ділянок вільних від регульованих шкідливих організмів.

 До прикладу - в країнах Євразійського економічного Союзу згідно УКТЗЕД - це понад 70 товарів, нещодавно список було доповнено іще низкою карантинних організмів, які підлягають контролю.

 Це суттєвий бар’єр для експорту, однак вимоги є обов’язковими до виконання.

 Офіційне встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, здійснюється Головним управлінням Держпродспоживслужби в області на вимогу особи, яка займається виробництвом або вирощуванням об'єктів регулювання на відповідній території шляхом проведення процедур перевірки, інспектування, огляду, обстеження, моніторингу, аналізу зразків рослин, продуктів рослинного походження, інших об’єктів регулювання.

 Після проведення всіх необхідних фітосанітарних заходів та за відсутності регульованих шкідливих організмів на певній території Головне управління Держпродспоживслужби приймає рішення про присвоєння статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.

Тож пропонуємо сільгоспвиробникам та експортерам своєчасно встановлювати ділянки та місця виробництва, вільні від конкретних шкідливих організмів для певних об’єктів регулювання, якщо подібного вимагають країни-імпортери.

 Форма заяви та процедура затверджена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487

Розмір плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об’єктів регулювання, передбачених Законом України «Про карантин рослин», затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1348 (додаток 1)

Звертайтесь до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за адресою:

- 77442 Івано-Франківська область, Тисменицький район, с. Підлужжя,

вул. Шевченка, 1.   тел. 0342-78-76-67;

- та за адресами районних, міських управлінь, відділів Головного управління Держпродспоживслужби в області.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук