Головне меню

Подати звернення

Увага: насадженням самшиту загрожує небезпечний шкідник

 За інформацією управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини, насадженням самшитуertwererer45645645645 (декоративні вічнозелені кущі, які широко використовуються для озеленення у парках, скверах, у якості живих огорож ) значної шкоди завдає самшитова вогнівка.
 Ця шкідлива комаха (батьківщиною якої є країни Східної Азії) разом із посадковим матеріалом була завезена у Європу, а звідти – в Україну. Шкодять саме жовтувато-зелені гусениці вогнівки, які обгризають листки.
Гусениці дуже ненажерливі, за 4 години вони спроможні знищити кущ самшиту середніх розмірів. Тому проведення боротьби з шкідником потребує оперативності.
 Зимує шкідник у стадії лялечки у коконі, закріпленому в густій павутині між листками. Навесні метелики відкладають яйця на нижній бік листків, гусениці живляться біля 3-4 тижнів. Шкідник за сезон дає 3-4 покоління і в наших широтах невідомі його природні вороги.
 Кущі, заселені самшитовою вогнівкою покриваються павутиною, на листках рослини з’являються скупчення шкурок від личинок, екскременти; на гілках, листках, найчастіше у скупченнях павутини наявна велика кількість гусениць, що створюють специфічний «аромат». Продукти життєдіяльності гусениць нерідко наявні на землі під кущами. Самшит може висохнути за лічені дні.
 Заходи захисту: для боротьби із шкідником застосовують інсектициди: Актелік, Децис Профі, Карате Зеон, Фастак, Наповал, та ін.. препарати, які включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і дозволяються для роздрібного продажу населенню.
Обробляти кущі слід ретельно, також і з внутрішньої сторони, оскільки гусениці ховаються в гущі листків, павутині.
Забороняється застосування пестицидів для захисту зелених насаджень на територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової промисловості а також усередині густонаселених житлових кварталів.
 При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук