Головне меню

Подати звернення

Як запобігти небажаним наслідкам під час проведення Всеукраїнської Патріаршої прощі – радять спеціалісти Держпродспоживслужби

 Щоб запобігти харчовим отруєнням та кишковим інфекційним захворюванням під час проведення Всеукраїнської Патріаршої прощі до Галицької Чудотворної ікониsdfaswwww23222ss Матері Божої в селі Крилос варто подбати про харчування.
 Адже у літню пору року, коли в теплі шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов’язані із уживанням продуктів харчування та питної води. Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах без належного температурного режиму.
 З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь при організації прощ та інших релігійних заходів рекомендуємо обмежити асортимент харчових продуктів. Не рекомендовано брати з собою на прощу харчові продукти, які швидко псуються: варені та копчені ковбаси, кремові кондитерські вироби, йогурти та інші молочні продукти, салати та кулінарні вироби. Слід пам’ятати, що готові страви без холоду можуть зберігатися не більше двох годин.
 З харчових продуктів варто взяти фасовану питну воду, сухе галетне печиво, шоколад, яблука. В жодному разі не використовуйте для пиття воду з незнайомих джерел. А також не забувайте про дотримання особистої гігієни: миття рук з милом після відвідувань туалету та перед прийомом їжі, використання вологих бактерицидних серветок.
 Цьогоріч спекотна погода може завдати чимало клопоту прочанам. Особливу увагу в спеку необхідно приділити дітям. Дитячий організм набагато чутливі ший до підвищення температури навколишнього середовища, ніж дорослий. Мають насторожити такі симптоми перегрівання дитини – почервоніння шкіри, підвищення температури тіла, млявість, безпричинне капризування, нудота, часте дихання із задишкою, судоми або навіть і непритомність. За перших проявів нездужання з дитини потрібно зняти одяг, покласти її в горизонтальне положення, протерти все тіло змоченою у воді серветкою й обов’язково давати пити кожні 5-10 хвилин, щоб уникнути зневоднення організму. Підійдуть прохолодні негазовані напої: вода, слабо заварений чай, тощо.
 У дорослих також можуть проявлятися симптоми теплового та сонячного удару. Найперше це слабість, млявість, запаморочення, рясне потовиділення, спрага, головний біль, нудота й блювання. В особливо тяжких випадках ймовірна втрата свідомості. Якщо людина перегріється і в неї і в неї спостерігаються перелічені вище симптоми, негайно викликайте лікаря й уживайте заходів щодо охолодження організму. Постраждалого слід покласти в прохолодному місці, на голову - холодний компрес або вологий рушник і давати йому якомога більше пити.
 Щоб уникнути небажаного впливу високих температур на організм, одягніть просторий світлий одяг із натуральних тканин, не забудьте легкий головний убір і обов’язково візьміть із собою пляшечку негазованої води. Слід багато пити, не менше 1,5-3 л рідини на день.
 Уникайте вживання алкоголю, в тому числі і пива, а також різних солодких газованих напоїв, які не тільки не втамовують спрагу, а й уповільнюють обмінні процеси в організмі.  Харчуватися за спекотної погоди варто менше, але частіше, не залишаючи свіжоприготовлену їжу на потім. Будьте особливо обачними з продуктами, які швидко псуються.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук