Головне меню

Подати звернення

До уваги споживачів: порядок проходження повірки засобів вимірювальної техніки

 Засоби вимірювальної техніки (далі ЗВТ) дозволяється застосовувати лише за умови, якщо вони справні таіваіваів4533аввпп5 пройшли повірку. Про це зазначено в ст. 8 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».
 У тому ж Законі (п. 1 ст. 17) вказано, що засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці через міжповірочні інтервали, які встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері метрології та метрологічної діяльності. Суб’єкти господарювання зобов’язані своєчасно, з дотриманням встановлених міжповірочних інтервалів, подавати законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуататції, на періодичну повірку.
 ЗВТ (в т.ч. лічильники води, газу, електроенергії, теплолічильники та теплообчислювачі), що не пройшли повірку, до експлуатації не допускаються.
Періодична повірка засобів обліку здійснюється:
- водопостачання - раз на 4 роки;
- газопостачання - раз на 2,8 років (в залежності від класу приладу);
- теплолічильники та тепло обчислювачі - раз на 4 роки;
- лічильники електроенергії - раз на 4,6,8 років (в залежності від класу точності) (Наказ Мінекономрозвитку України від 13.10.2016 №1747).
 Якщо із оплатою за періодичну повірку ЗВТ, що перебувають в експлуатації суб’єкта господарювання все ясно, оплачує власник ЗВТ, то питання, за чий рахунок повинна проводитись періодична повірка лічильників, їх демонтаж та встановлення регулює п. 4 ст. 17 Закону України “Про метрологію та метрологічну діяльність”:
- Періодична повірка та відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну енергію і газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання.
- Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води в квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено договором, а у разі укладення співвласниками багатоквартирного будинку індивідуальних договорів про надання відповідної комунальної послуги періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) таких вузлів обліку забезпечуються виконавцем комунальної послуги за рахунок плати за абонентське обслуговування, встановленої відповідно до Закону України "Про житлово-комунальні послуги".
 Порядок подання таких засобів на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, а також порядок оплати за періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) встановлюються Кабінетом Міністрів України.
 Тривалість проведення повірки ЗВТ не повинна перевищувати 15 робочих днів після сплати за повірку (за винятком ЗВТ, тривалість повірки яких згідно з методикою повірки перевищує цей строк).

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук