Головне меню

Подати звернення

До уваги: нові стандарти безпечності та якості молока

 Треба зазначити, що у багатьох країнах світу, зокрема у США та Європі виробники дотримуються суворіших стандартів на молоко, ніж в нашій державі.dsfgerf55544ewewfe
 Вимоги до показників молочної сировини в деяких країнах світу

dretertertwer33333

Джерело: презентація Ганни Лавренюк, віце-президента Асоціації виробників молока із комунікацій.

 Щоб наша молочна продукція була конкурентоздатною на міжнародних ринках, Україна має запровадити високі стандарти з безпечності та якості молочної продукції, які стали нормою для провідних виробників світу. 12 липня 2019 року набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» № 118 від 12.03.2019, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07 червня 2019 р. за № 593/33 564. Нові вимоги стосуватимуться усіх операторів ринку молока та молочних продуктів незалежно від форми власності, крім первинного виробництва молока та молозива, призначених для власного споживання, та приготування, обробки і зберігання в домашніх умовах молочних продуктів для власного споживання.
 Мінімально придатне молоко для переробки має відповідати таким критеріям:
- бактеріальна забрудненість — ≤100 тис./мл;
- КСК — ≤400 тис./мл;
- температура замерзання — ≤ -0,520 °С (тобто, без домішок води);
- не містить інгібіторів.
 Затверджені наказом вимоги уже застосовуються до операторів ринку молока та молочних продуктів, що здійснюють експорт або заявили компетентному органу про готовність до здійснення такого експорту.
 Нові національні стандарти, гармонізовані з європейськими, потребують поступового впровадження, тому наказом передбачений перехідний період:
- з 01 січня 2020 року кількості мікроорганізмів в молоці має бути ≤500 тис./мл, а кількість соматичних клітин — ≤500 тис./мл.;
- з 01 січня 2021 року кількість мікроорганізмів — ≤300 тис./мл і КСК — ≤ 400 тис./мл.
 До всіх інших операторів ринку молока та молочних продуктів з 01 січня 2022 року застосовуються наступні вимоги:
 Кількість мікроорганізмів за 30° С < 100000 колонієутворюючих одиниць/мл (далі - КУО/мл) (за змінною середньою геометричною величиною за двомісячний період за зразками, які відбирають з частотою щонайменше двічі на місяць);
 Кількість соматичних клітин < 400000 тис./мл (за змінною середньою геометричною величиною за тримісячний період з частотою щонайменше за одним зразком на місяць, крім випадків, коли компетентним органом буде визначено іншу методологію з метою врахування сезонних коливань рівнів виробництва);
 Точка замерзання не вище ніж мінус 0,52° С, густина не менше ніж 1028 грамів на літр (незбиране молоко за температури 20° С) або еквівалент (у повністю знежиреному молоці за температури 20° С).
 Оператори ринку повинні впровадити процедури, які забезпечують, що молоко чи молозиво не вводиться в обіг, якщо воно містить залишки ветеринарних препаратів а/або інших забруднюючих речовин (у тому числі інгібуючих), щодо вмісту яких встановлено законодавчі обмеження та/або у кількості, що перевищує максимально допустимі рівні.
 Загальна мета нових законодавчих змін в Україні — створити та впровадити в нашій державі сучасну систему контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у молочному ланцюгу. Тому молочнотоварним фермам треба бути готовими до періодичних перевірок молока-сировини (лабораторних досліджень) і до інспекції виробництв.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук