Головне меню

Подати звернення

Присадибні ділянки: основні правила застосування пестицидів

 Розпочався інтенсивний період використання засобів захисту рослин (пестицидів), в тому числі і на присадибних ділянках. Дуже важливо працювати з нимиdsfhmerwshydeuecfte правильно, аби не зашкодити собі, своєму оточенню, тваринам тощо.


 З метою попередження отруєння пестицидами, захисту населення та довкілля, нагадуємо основні правила застосування пестицидів на присадибних ділянках.

Відповідно статті 11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» продаж населенню пестицидів здійснюється у дрібнофасованому вигляді та з обов’язковою наявністю інструкції щодо безпечного їх застосування.
 Приготування робочого розчину. Для приготування робочого розчину потрібна водопровідна або колодязна вода. Вода зі ставків містить багато мулистих часток, які зв’язують діючу речовину препарату та зменшують його ефективність. Спочатку потрібно приготувати маточний розчин в окремій тарі в об’ємі 1/3 від необхідного. Пакет препарату відрізають по верхньому краю. Сипучі препарати висипають у ємкість з водою для маточного розчину(тару спалюють), рідкі препарати виливають і кидають в ємкість порожній пакет. Розчин ретельно перемішують. Потім розчин переливають в оприскувач через спеціальне сито або марлю, доливають водою до потрібного об’єму.
 Сумісність препаратів. При проведенні обприскування рослин часто виникає потреба провести обробки декількох шкодочинних об’єктів(наприклад фунгіцид та інсектицид). Для цього готують бакові суміші: в один об’єм води додають 2 або 3 препарати. Але спочатку потрібно попередньо зробити тест на сумісність в невеликих кількостях.
 Обов’язково необхідно дотримуватись такого порядку розчинення препаратів:
 Водорозчинні гранули - Водні розчини або Концентрати суспензії - Концентрати емульсії
 Не бажано робити бакові суміші з препаратами, які містять мідь. Готовий розчин необхідно використати в день приготування, суспензії - відразу після приготування.
 Проведення обприскування. Плодові дерева починають обприскувати з верхівки крони, поступово переходячи донизу. Робочим розчином необхідно покривати не тільки верхню, ай нижній бік листка.Розпилювач має бути на відстані 0,5 м від оброблюваної поверхні. Обприскують поверхню листя рівномірно до появи першої великої краплі, яка не стікає. Овочеві культури, суницю, які знаходяться під деревами і дозрівають, на час обприскування закривають поліетиленовою плівкою. Не обробляють перед дощем або якщо на листі є роса. Кращий час для обприскування - вечірні години(після 19 год.) та рано вранці (до 10 год.), коли понижена активність живих організмів, у безвітряну суху погоду при температурі не більше +25°С. Не проводити обприскування під час цвітіння, для запобігання пошкодженню квітів, отруєнню бджіл та корисної ентомофауни.
Для правильного та безпечного використання засобів захисту рослин на присадибних та дачних ділянках слід дотримуватись основних правил:
1. Обприскувати рослини, коли шкідник чи хвороба перебувають у найбільш вразливій фазі
(стадії розвитку). Для цього необхідно користуватися фенологічним календарем та вдатися до консультації спеціаліста.
2. Використовувати тільки дозволені до застосування на присадибних ділянках пестициди.
3. Застосовувати препарати в оригінальних фірмових упаковках, що дасть змогу уникнути покупки фальсифікату.
4. Під час роботи з препаратами забороняється курити, пити або вживати їжу.
5. Дотримуватись загальних вимог індивідуального захисту.
6. При потраплянні препарату на шкіру - зняти забруднений одяг, промити теплою водою з милом або слабким содовим розчином . При потраплянні в очі - ретельно промити їх великою кількістю води. При проковтуванні негайно звернутися до лікаря з упаковкою з-під препарату.
7. Зберігати препарати в закритих оригінальних упаковках в добре вентильованому захищеному від сонця і вологи місці при температурі не нижче 0°С та не вище +35 °С.
 Зберігати окремо від продуктів харчування , кормів і питної води. Не допускати можливості доступу до препаратів дітей та домашніх тварин.
Робота на площах, оброблених пестицидами
 Обробка вегетуючих рослин пестицидами повинна проводитись після завершення кожного етапу ручних робіт по догляду за ними. Проведення робіт на ділянках, де були застосовані пестициди, і допуск на них людей дозволяється тільки після закінчення строків, що гарантують їх безпеку у відповідності до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», інструкцій з безпечного застосування пестицидів.
 Дотримання регламентів застосування пестицидів при проведенні заходів по захисту рослин від шкідливих організмів допоможе уникнути небезпечних ситуацій і ви зможете, в разі необхідності, попрацювати з пестицидами, не зашкодивши при цьому власному здоров'ю.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук