Головне меню

Подати звернення

Про небезпеку від багатоїдних совок

 За даними фітосанітарного моніторингу, проведеного спеціалістами відділу прогнозування фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків, в агроценозах відбуваєтьсяfufnjsjldyswgf333 літ метеликів підгризаючих совок (озимої, окличної) та листогризучих (капустяної, совки-гамми та інших).


 Ці лускокрилі комахи відносяться до найбільш шкодочинних видів сільськогосподарських культур. Шкідливою стадією совок є гусениці, які пошкоджують понад 50 видів рослин. Погодні умови цьогорічної вегетації та наявність квітучої нектароносної рослинності виявляються сприятливими для живлення метеликів та розвитку яєць фітофагів.
 В обмеженні чисельності совок дієвими та ефективними є агротехнічні прийоми: належний обробіток грунту, міжрядне розпушування просапних та овочевих культур у період масового відкладання яєць метеликами або відразу після його закінчення, і знищення бур’янів, тощо.
 З метою запобігання поширення гусениць підгризаючих і листогризучих совок необхідно провести обстеження посівів і за утворення осередків надпорогової чисельності гусениць совок: ЕПШ підгризаючих совок у посівах буряків -1-2, кукурудзи, соняшнику, картоплі та інших просапних-3-8екз.на кв.м; ЕПШ листогризучих совок у посівах буряків 2-3, багаторічних трав - 8-10 екз. на кв.м, соняшнику – 3 екз. на рослину, на ранній капусті 1-2, на пізній – 5 екз. на рослину за заселення 5% рослин і більше, застосовують: альтекс, ексірель, децис Профі, децис f-люкс, золон, драгун, верімарк, белт, та інші дозволені інсектициди у рекомендованих нормах для різних культур. Застосування інсектицидів проти листогризучих совок на посадках томатів, перцю, баклажанів бажане до початку плодоутворення. У посадках капусти ефективні - матч, дімілін, оперкот, номолт, інспектор та інші дозволені до «Переліку…» препарати.
 Кращі результати дають обробки у вечірні години, коли гусениці підгризаючих совок живляться рослинами. Інсектициди доцільніше застосовувати в період виплодження гусениць та появи другого віку їх, коли вони живляться відкрито і є найбільш уразливими.
 При роботі з агрохімікатами необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог ДСП 8.8.1.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук