Головне меню

Подати звернення

До уваги суб’єктів насінництва: розпочинається перший етап польового оцінювання (апробації) насіннєвих посівів

 Головне управління Держпродспоживслужби в області нагадує: наближаються терміни проведення першого етапу польового оцінювання (апробації) – попереднєgjktffffhjfdyr обстеження насіннєвих посівів польових культур, котрий є основним та невід’ємним заходом сортового контролю у насінництві.
 Сортовий контроль – це система організаційно-господарських і агротехнічних заходів, спрямованих на збереження морфологічних, біологічних, господарсько-цінних ознак і властивостей сортів сільськогосподарських культур.
 Визначення сортових якостей насіння здійснюється шляхом польового оцінювання, ділянкового (грунтового) та лабораторного сортового контролю на відповідність сорту морфологічним ознакам, визначеним під час його реєстрації.
 Для проведення польового оцінювання посіву суб’єкт насінництва подає до органу із сертифікації не пізніше ніж за 20 робочих днів до закінчення граничного строку( для зернових культур це фаза колосіння, кукурудзи. соняшнику, ріпаку -10-15 днів до початку цвітіння) заявку на визначення сортових якостей насіння. До заявки на визначення сортових якостей насіння додаються:
- документи, що підтверджують право на використання сорту рослин;
- копії сертифікатів, виданих на насіння попередньої генерації під час послідовного розмноження;
- схема розміщення поля посіву із прив’язкою до місцевості;
- для гібридів – інформація про співвідношення чоловічих і жіночих рослин, визначених власником майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту.
 Зазначені документи можуть бути подані особисто або надіслані поштовим відправленням. Рішення про відмову у проведенні польового оцінювання посівів приймається у разі несвоєчасного подання заявником заявки та документів, подання документів не в повному обсязі.
Польове оцінювання категорій добазового, базового насіння виконує виключно аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) який є посадовою особою Державного підприємства «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», до польового оцінювання сертифікованого насіння може залучатися аудитор із сертифікації, який проводить діяльність як незалежний експерт.
 За результатами польового оцінювання аудитор із сертифікації складає акт польового оцінювання на підставі якого формується сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння.
Роботи з визначення сортових якостей насіння проводяться після оплати їх вартості.
У разі невідповідності посіву вимогам, встановленим законодавством у сфері насінництва та розсадництва, він вилучається з числа насіннєвих.

Довідково:
На території Івано-Франківської області господарську діяльність здійснюють 7 суб’єктів господарювання, котрі сьогодні включені до Державного реєстру України суб’єктів насінництва та розсадництва, четверо з яких вирощують садивний матеріал плодово-ягідних культур, а три - насіння польових культур.
За підсумками роботи у 2018 році в області вироблено 485 тонн насіння ярих, 222 тонни насіння озимих культур та 2 млн. 272 тис. штук садивного матеріалу плодово-ягідних культур.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук