Головне меню

Подати звернення

Своєчасне проведення діагностичних та лікувально-профілактичних заходів – запорука здорового поголів’я та безпечної продукції

 Розвиток тваринництва, виробництва молока, м’яса та інших продуктів і сировини тваринного походження значною мірою залежить від своєчасного іderge4rf23432www3333 високоякісного проведення лікувально – профілактичних заходів, як основи боротьби за здорове стадо та охорону населення від хвороб, спільних для людей і тварин.
 На сьогоднішній день відомо більше 1000 інфекційних хвороб 500 з них є особливо небезпечні, а 150 спільні для людини і тварини.
 Профілактика – одна з основних ланок у загальному комплексі попередження та ліквідації інфекційних захворювань. При цьому слід відмітити, що дешевше і легше запобігти захворюванню, ніж його лікувати або ліквідувати. Ось чому організації профілактичних протиепізоотичних заходів надається виняткове значення.
 У профілактичних заходах хвороб велике значення має правильне розв’язання організаційних питань, які в умовах того чи іншого господарства залежно від кожного захворювання мають певні особливості.
 План заходів щодо профілактики інфекційних захворювань розробляють у кожному господарстві і населеному пункті зони діяльності ветеринарної установи державної ветеринарної мережі (районна лікарня ветеринарної медицини, ветдільниця, дільниця).
 В нашій державі проти заразних хвороб тварин розроблені і використовуються ефективні заходи профілактики та боротьби. Щоб попереджувати виникнення інфекційних хвороб, необхідно знати окремі ланки епізоотичного процесу, вміти правильно оцінювати негативний вплив різних несприятливих факторів на організм тварин, своєчасно проводити профілактичні заходи, використовуючи досягнення науки і передового досвіду. Організація оздоровчих заходів при більшості заразних хвороб розробляється на основі затверджених інструктивних документі., що розроблені за видами тварин.
 Варто зазначити, що перевіряти необхідно всіх тварин, навіть якщо мають здоровий вигляд. Не менш ніж за 2 тижні до початку основних досліджень та щеплень необхідно провести лабораторні дослідження тварин на наявність геогельмінтів (внутрішніх паразитів). Адже при враженні тварин гельмінтозами спостерігається схуднення та зниження продуктивності.
 При лейкозі ВРХ суттєво порушуються обмінні процеси в організмі хворої тварини, як наслідок відбуваються зміни якісних характеристик молока та мяса та накопичення в них шкідливих для організму людей та тварин продуктів обміну. Джерелом цієї хвороби пухлинної природи є хворі тварини. Зараження тварин відбувається при їх контакті між собою при спільному утриманні на пасовищах, фермах, вигульних майданчиках, при доїнні хворих та здорових тварин одним доїльним апаратом. Вірус лейкозу виділяється із організму хворої тварини з кров’ю, а також з молоком, слиною та іншими секретами, які можуть містити клітини крові (лейкоцити).
 Небезпеку та загрозу здоров’ю тварин та людей в Україні несуть і такі захворювання як сказ, туберкульоз, лейкоз, лептоспіроз. Ними можна заразитись не тільки при безпосередньому контакті з хворою твариною, а й при вживанні м’ясо-молочних продуктів від неї. Тож важливо своєчасно проводити діагностичні дослідження тварин на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз, лептоспіроз, а також вакцинувати проти сибірки.
 Комплекс діагностичних, лікувально-профілактичних заходів тварин проводяться в два етапи.
 На першому етапі спеціалісти проводять подвірний обхід, де утримуються тварини, обстежують умови утримання, доїння, годівлі, проводять клінічний огляд тварин, з’ясовують дані про їх ідентифікацію.
 Другий етап – це проведення діагностичних досліджень та щеплень тварин. Важливо надати для проведення досліджень усе наявне поголів’я тварин, в тому числі й молодняк.
 Районні, міські, дільничні лікарні та дільниці ветеринарної медицини Держпродспоживслужби області постійно проводять комплекс діагностичних та лікувально-профілактичних заходів.
 Щоб дізнатись про графік проведення заходів на адміністративній території (район, селище, місто, село) зверніться до районної, чи міської установи ветеринарної медицини. Про перелік закладів та контактів за посиланням офіційного веб-сайту Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (розділ структура – ветлікарні).

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук