Головне меню

Подати звернення

Основні вимоги до складів для зберігання пестицидів

 Сьогодні сільське господарство не може відмовитись від використання пестицидів. Пестициди дозволяють підвищити ефективність діяльності,errrthtlyjsg4geeeee збільшити врожаї та скоротити втрати від шкідливих факторів.
 Однак, задля усунення негативного впливу на життя і здоров’я людей та довкілля, зберігання пестицидів дозволяється лише у спеціально призначених для цього складах.
 Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу суб?єктів господарювання аграрного сектору: вимоги щодо зберігання пестицидів та агрохімікатів у складах встановлені державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».
 За відсутності на складах, де зберігаються пестициди та агрохімікати, централізованого водопостачання - вода має доставлятися і зберігатися у спеціальних ємностях. Обладнання складу душовою установкою - обов’язкове.
 З метою запобігання негативного впливу пестицидів на довкілля, встановлюються санітарно-захисні зони. Ширина санітарно-захисних зон для складів визначається в залежності від їхньої місткості, але не менше 200 м. Також склади, на яких зберігаються пестициди, повинні мати під’їзні шляхи з твердим покриттям. Територія складу - обгороджена та мати два виїзди. Вхідні двері складу і брама огорожі мають замикатися на замок. На дверях необхідно розмістити попереджувальний напис: «СКЛАД ПЕСТИЦИДІВ. СТОРОННІМ ВХІД ЗАБОРОНЕНО».

 Склад пестицидів повинен мати такі функціональні відділення (секції):
• загальне відділення для зберігання пестицидів;
• відділення для зберігання пожежо — і вибухонебезпечних речовин;
• відділення для надзвичайно небезпечних речовин (1 клас небезпечності).

 Склади пестицидів обладнуються стелажами і полицями. Препарати, які затарені у паперові мішки, металеві бідони, пластмасові і металеві каністри, дерев’яні ящики і поліетиленові пакети, повинні зберігатися на піддонах, що встановлюються штабелями, а також на полицях і стелажах. Ширина проходу між штабелями і стелажами має бути не менше 0,7 м, від них до стін споруди - не менше 0,8 м, а для проїзду навантажувача — 3,0 м.
 Кількість препаратів, що зберігаються на складі, повинна відповідати тоннажу і не перевищувати реальної потреби. Склад повинен мати два приміщення. Одне - для хімікатів, інше - для засобів індивідуального захисту та інвентарю, оснащене автономною вентиляцією, умивальником, питною водою, аптечкою.
 Територія складу повинна бути забезпечена водою для гасіння пожеж, всі приміщення - первинними засобами пожежогасіння, кількість яких залежить від площі і виду речовин, що зберігаються. Розміщення пестицидів на складі здійснюється за принципом однорідності у відповідності з їх фізико-хімічними, пожежо - та вибухонебезпечними якостями, що вказуються у нормативно-технічній документації на кожний препарат.
 При розміщенні препаратів по секціях складу необхідно враховувати хімічну сполучуваність, можливість підвищення пожежної і екологічної небезпеки на випадок порушення цілісності тари, дії факторів зовнішнього середовища. Крім того, слід враховувати однорідність засобів пожежогасіння. Для препаратів, які не можна переохолоджувати, передбачається опалювальна секція (температура повинна бути не менше 5°С).
 Відповідно до ДСП «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (ДСП 8.8.1.2.001 98), зберігання засобів захисту рослин на складах допускається лише після отримання ним відповідного паспорта, який видає управління /відділ в місті/районі Головного управління Держпродспорживслужби в Івано-Франківській області.
 Відповідальність за зберігання і видачу пестицидів несе завідуювач складом, в обов’язки якого входить приймання, розміщення і видача пестицидів.  Перебування людей на складі допускається тільки під час приймання і відпуску препаратів, а також при виконанні спеціальних робіт.
 Всі пестициди, що поступають на склад і що відпускаються зі складу, записуються в пронумеровану, прошнуровану і скріплену печаткою книгу приходу-витрати.

 Під час перебування на складі забороняється:
• приймання їжі, пиття, паління;
• робота без спецодягу і засобів індивідуального захисту;
• присутність сторонніх осіб.

 Працівники, робота яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням та застосуванням пестицидів, мають обов’язково проходити попередній медичний огляд.   До робіт з пестицидами не допускаються особи, які за результатами медичного огляду мають протипоказання за станом здоров’я. Кожен працівник повинен мати допуск на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням та застосуванням пестицидів та агрохімікатів. Його видає Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в області. Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами та агрохімікатами та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров’я. Особи, діяльність яких пов’язана зі зберіганням, транспортуванням та застосуванням пестицидів та агрохімікатів, повинні мати при собі під час виконання робіт допуск, медичну книжку і наряд на виконання роботи.
 Паспортизація складу здійснюється щорічно. Зберігання пестицидів на непаспортизованих складах заборонено.
 Зберігання засобів захисту рослин (ЗЗР) потребує особливих умов. Деякі із ЗЗР - небезпечні для людей та тварин. До того ж, у разі порушення правил зберігання, температурних режимів вони можуть зіпсуватися і втратити свої властивості. NB: Найбільш шкідливими для пестицидів є низькі температури. Під їх впливом може відбутися розшарування ЗЗР, випадіння осаду, що зрештою призведе до закупорювання розпилювачів та фільтрів обприскувачів.
 Щоб уникнути цього, температура у спеціалізованому приміщенні, де зберігаються хімікати, не повинна опускатися нижче 5 °C. У холодну пору року хімікати мають зберігатися на спеціалізованих опалювальних складах, де, згідно зі СНіП 11 108 78 «Склади сухих мінеральних добрив та хімічних засобів захисту рослин», температура повітря повинна триматися на рівні 8–10 °C, відносна вологість - не перевищувати 75%.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук