Головне меню

Подати звернення

Новий випадок ботулізму на Прикарпатті!

 В 2019 році зареєстровано новий випадок ботулізму, що виник внаслідок вживання консервів домашньогоооооо653367990мянный приготування (свинного паштету). Потерпілий житель села Слобідка Тисменицького району. Небезпечний продукт був приготовлений в домашніх умовах.


  Слід зауважити, що більшість захворювань на ботулізм в нашій області виникають внаслідок вживання домашніх м’ясних консервів, які хворі або члени їх сімей власноруч виготовляли.
 Ботулізм - це важке захворювання, яке без своєчасного специфічного лікування може призвести до смерті. Захворювання викликається ботулотоксином, який виділяється паличкою ботулізму в результаті його життєдіяльності (розмноження та накопичення) в харчових продуктах. Основною вимогою для розмноження палички та виділення токсину є анаеробні умови, тобто відсутність кисню. А це спостерігається в різного роду консервах. Клостридія ботулізму потрапляє в харчові продукти з частинками землі або під час неправильної розробки туш тварин, коли вмістом кишківника забруднюється м’ясо.
 Консерви, заражені паличкою ботулізму, можуть бути піддуті (бомбажні), можуть мати специфічний запах прогірклого масла, однак це не є основною ознакою. Траплялись випадки, коли консерви були візуально доброякісними, а споживши їх виникало захворювання.
 Симптоми ботулізму розвиваються не так різко як при інших харчових отруєннях, зазвичай перші прояви захворювання з’являються на 2-3 день після вживання забрудненого харчового продукту.
 Основні прояви захворювання слабкість, головокружіння, сухість в роті, закрепи. Пізніше з’являються розлади центральної та вегетативної нервової системи, які проявляються порушеннями зору та ковтання, розладами мови, у важких випадках – зупинкою дихання. Лікування – тільки в умовах стаціонару - введення протиботулінічної сироватки.
 Основною профілактикою ботулізму є правильна розробка туш тварин та риби, ретельне очищення від грунту грибів, овочів, фруктів перед консервацією, дотримання технології консервації (найкраще способом автоклавування).
 Перед використанням домашні консерви слід піддавати повторній термічній обробці методом кип’ятіння протягом 30 хвилин. Не варто купувати консерви домашнього виготовлення з рук чи на стихійних ринках. В жодному разі не слід споживати консерви бомбажні, деформовані або з нехарактерним запахом.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук