Головне меню

Подати звернення

Як запобігти переохолодженню та обмороженню?

  За прогнозами Укргідрометцентру на Прикарпатті на ці вихідні дні спостерігатиметься холодна морозна погода, температура повітря знизиться до 20парпар555ffrtggtg градусів морозу, що може стати причиною переохолодження організму та обмороження частин тіла людини. Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг.
 Холод згубно впливає у першу чергу на дрібні кровоносні судини. Від переохолодження організму у людини найбільше страждають кінцівки. Спочатку вони червоніють, потім біліють, у них відчувається поколювання і навіть біль.
 При переохолодженні потерпілий не відчуває обмороженої частини тіла. Найбільш чутливі до переохолодження - це пальці рук, ніг, ніс і вуха. Першими симптомами переохолодження є почуття втоми та сонливості. Людина, при зниженні в неї температури тіла на декілька градусів, втрачає свідомість, внаслідок чого швидко настає зупинка дихання і кровообігу. При таких симптомах переохолоджену ділянку тіла необхідно одразу обережно розтерти теплими руками до відновлення нормальної чутливості. Ні в якому разі не можна розтирати снігом чи рукавицями, оскільки обморожена шкіра стає надто чутливою до пошкоджень. Потерпілого необхідно доставити у тепле місце і одразу ж звернутися за допомогою до медиків.
 Існує декілька простих правил, виконання яких дозволить уникнути переохолодження та обмороження при сильному холоді:
- не вживайте алкогольних напоїв – алкогольне сп’яніння сприяє високій утраті тепла, в той же час викликає ілюзію тепла;
- одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло, носіть просторий одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові;
- не виходьте на мороз без рукавичок та шарфа, у вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом;
- не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас, адже метал охолоджується до низьких температур швидше ніж тіло, внаслідок чого можливе „прилипання” цих предметів до шкіри з виникненням почуття болю та холодових травм;
- не дозволяйте обмороженому місцю знов замерзнути, це може призвести до більш значних пошкоджень;
- повернувшись додому після довготривалої прогулянки по морозу, обов’язково впевніться у відсутності обмороження кінцівок, спини, вух та носа;
- в разі необхідності своєчасно розпочинайте лікування обмороження.
 Якщо під час перебування на відкритому повітрі ви відчуваєте початок переохолодження, негайно зайдіть до теплого приміщення – магазину, кафе, під’їзду – для зігрівання.
 Ховайтеся від вітру. На вітрі вірогідність обмороження зростає. Перед виходом на мороз бажано поїсти – вам необхідна додаткова енергія.
 Також слід враховувати, що у дітей терморегуляція ще не налагоджена, а в осіб похилого віку при деяких хворобах порушена. Ці категорії найбільш піддаються обмороженню та переохолодженню, тому враховуйте це під час планування прогулянок узимку. Пам’ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її в теплому приміщенні.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук