Головне меню

Подати звернення

До уваги аграріїв: про шкідників та хвороби, які завдаватимуть шкоди посівам сільгоспкультур у квітні

 Підвищення температури в березні місяці максимально до +15-18°С в денні години сприяла відновленню вегетації озимих зернових культур,парпере6к55546уук ріпаку та багаторічних трав.
 Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в області наголошує: в квітні проходитиме масовий вихід шкідників із стадій спокою і заселення культурних рослин та дерев.
 Тому постійний моніторинг фітосанітарного стану сільськогосподарських угідь, посівів та багаторічних насаджень на виявлення шкідників, хвороб, бур’янів набуває важливого значення для подальшого регулювання чисельності шкідливих організмів з метою мінімалізації негативної дії їх на врожаї. А проведення комплексу весняно-польових робіт в стислі строки і на високому агротехнічному рівні буде мати вагоме профілактичне і захисне значення.

 Озимі зернові культури. Вегетація озимих зернових культур у області відновилась в середині березня. В подальшому протягом місяця спостерігався вкрай нестабільний температурний режим із чергуваннями теплих і прохолодних періодів, часто різкими перепадами температур протягом доби, заморозками у повітрі та на поверхні ґрунту, що уповільнювало вегетаційні процеси. Проте, загалом умови для відростання, приживлення, укорінення та подальшого розвитку озимих зернових були сприятливими, тому вони перебувають переважно у доброму стані. Різкі перепади температур повітря стримували активізацію та початок заселення посівів шкідниками - хлібні блішки, злакові п’явиці, попелиці.
 У квітні в разі встановлення стабільно теплої помірно вологої погоди вище вказані шкідники активно заселятимуть озимину. У другій половині місяця у разі встановлення протягом 3-4 діб середньодобової температури 16-17ºС і вище із місць зимівлі у посіви зернових культур перелітатимуть хлібні клопи. Пошкодження пшениці клопами, що перезимували, ранньою весною викликає різке відставання рослин в рості і розвитку, вони передчасно жовтіють…..<

Детально про особливості фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних сільськогосподарських рослин у господарствах Івано-Франківської області в квітні 2019 року читайте в розділі : діяльність управління – фітосанітарна безпека – фітосанітарний стан – прогнози фітосанітарного стану.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук