Головне меню

Подати звернення

Про права споживача під час надання послуг з ремонту і пошиття швейних і хутряних виробів, виробів із шкіри, головних уборів

 Кожна людина хоч раз в житті ставала споживачем послуг з ремонту і пошиття швейних виробів і в кожного цей досвід різний. Однак основною причиноювапркепкк676877777777 непорозумінь є недостатня обізнаність із нормативно-правовими документами, які регламентують цей вид побутової послуги.


Тож, як має здійснюватися прийом та видача замовлення, а також яким чином повинні надаватися і яким нормативним документам мають відповідати ці послуги?
Приймання, оформлення, виконання та видавання замовлень з ремонту і пошиття швейних і хутряних виробів, виробів із шкіри, головних уборів (далі - вироби) здійснюються відповідно до вимог Правил побутового обслуговування населення, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.1999 № 974 «Про внесення змін до Правил побутового обслуговування населення» та Інструкцією щодо надання послуг з ремонту і пошиття швейних і хутряних виробів, виробів із шкіри, головних уборів, яка затверджена наказом Українського союзу об'єднань, підприємств і організацій побутового обслуговування населення від 27.08.2000 № 20.
Приймання, оформлення та виконання замовлень проводиться як у приміщенні (салоні) підприємства, що надає побутові послуги, так і в помешканні замовника.
На робочому місці приймальника замовлень повинна бути розміщена табличка з його прізвищем, ім'ям та по батькові.
При обслуговуванні замовника в його помешканні працівник виконавця, що надає побутові послуги, повинен мати посвідчення (картку), у якому зазначено його прізвище, ім'я та по батькові, а також реквізити підприємства чи фізичної особи, що надає ці послуги.
Підприємства і фізичні особи (виконавці) повинні забезпечити високу професійну етику обслуговування (культуру мови, доброзичливе ставлення до замовника, професійну грамотність, ознайомити замовника з вимогами нормативних документів, які належать до цих послуг).
Замовлення оформлюється договором (квитанцією). Приймальник під час оформлення замовлення на пошиття виробів повинен надати замовнику професійну консультацію і узгодити з ним модель (ескіз, малюнок) виробу, розмір, фасон, матеріали, фурнітуру і т. ін., що підтверджується підписом замовника.
Замовлення на пошиття виробів можуть оформлюватися як за зразками-моделями, затвердженими в установленому порядку, так і за індивідуальними замовленнями. Під час оформлення замовлення на пошиття та ремонт хутряних виробів і виробів із шкіри на зворотному боці шкіряної тканини замовник кульковою ручкою зазначає своє прізвище.
Хутряні вироби, що приймаються у ремонт, вимірюються за довжиною і шириною, а одяг за довжиною і шириною нижнього краю виробу та обводу грудей. Усі ці відомості, а також площа прийнятого в ремонт хутра зазначаються у квитанції.
У ремонт не приймаються мокрі та забруднені вироби, а також вироби, що мають ослаблення тканини, яке неможливо усунути.
Приймальник під час оформлення замовлення на ремонт виробів визначає відсоток їх зносу за наявності вад згідно з таблицею. Відсоток зносу виробу погоджується із замовником. Вартість прийнятих у ремонт виробів установлюється за погодженням із замовником або на підставі підтвердних документів і зазначається разом із відсотком зносу у квитанції.
Послуги надаються у відповідності до переліку та за цінами, затвердженими виконавцем. Порядок розрахунків у готівковій або безготівковій формі визначається виконавцем за погодженням із замовником (до надання послуги або після її надання, часткова оплата з остаточним розрахунком під час отримання замовлення).
При розрахунках із замовником через реєстратори розрахункових операцій замовнику видається касовий чек касиром (якщо є центральний розрахунковий вузол) або працівником виконавця, який має право доступу до реєстратора і свій власний код. Разом з чеком замовнику видається другий примірник договору (копія квитанції). При розрахунках із замовником без застосування реєстраторів йому видаються квитанції за формами № ПО-В-1 (пошиття) та № ПО-Р-1 (ремонт), затвердженими наказом Українського союзу об'єднань, підприємств і організацій побутового обслуговування населення від 29.09.1995 № 8 «Про затвердження форм документів суворої звітності та Інструкції щодо їх використання», зареєстрованим Міністерством юстиції України 25.10.1995 за № 389/925.
Пошиття виробів може виконуватися як з матеріалів виконавця, так і з матеріалів замовника. Надання послуги повинно проводитися відповідно до замовлення, діючих стандартів та технологічних процесів (інструкцій), затверджених в установленому порядку.
Терміни виконання замовлення узгоджуються із замовником і позначаються у квитанції.
Приймальник одночасно з видаванням замовлення повинен видати замовнику гарантійний документ, у якому зазначається дата видавання замовлення. Замовник має право на перевірку якості наданих послуг та їх відповідності замовленню. Гарантійні терміни на надані послуги визначаються відповідно до чинного законодавства та нормативних документів і позначаються у гарантійному документі. У період гарантійного терміну виконавця дефекти, що виникли з його вини, усуваються безкоштовно.
При видаванні замовлення замовнику повертаються залишки матеріалів, наданих ним для виконання послуги.
Отже знаючи свої права, споживач ще на етапі здачі замовлення, може проконтролювати порядок надання послуг з пошиття виробів та зменшити ризики порушення суб’єктом господарювання законодавства про захист прав споживачів.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук