Головне меню

Подати звернення

В Україні затверджені вимоги до меду

 Про це йдеться у відповідному наказі Міністерства агарної політики та продовольства від 19.06.2019 р. № 330 (зареєстрований в Мінʼюсті України 04.07.2019 р. зауке3укеу3333іфвфів № 725/33696).
Вимоги поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів та запобігання введення споживача в оману.
 Згідно із затвердженими вимогами, мед повинен відповідати певним характеристикам та критеріям складу. Зокрема, мед має складатися з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед.


Колір меду - від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого, рідкої, в'язкої, дуже в'язкою чи щільної консистенції. Допускається кристалізація меду - від дрібно-до крупнозернистої.
 Смак меду - солодкий, ніжний, приємний, терпкий, подразнює слизову оболонку ротової порожнини, без сторонніх присмаків. Аромат - специфічний, приємний, слабкий, сильний, ніжний, без сторонніх запахів. Смак та аромат можуть варіююватися, але ці показники повинні бути зумовлені рослинним походженням залежно від виду рослини.
До меду, що маркується словом «мед», придатного для споживання людиною чи як інгредієнта в харчових продуктах, заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки, ніж мед. Пилкові зерна, притаманні меду, не вважаються інгредієнтом.
 Мед не має містити сторонніх органічних та неорганічних речовин, що не належать до його складу, присмаків або запахів, мати ознаки бродіння, мати штучно змінену кислотність або бути нагрітий таким чином, щоб натуральні ензими (ферменти) було зруйновано або значною мірою дезактивовано.
 За походженням мед поділяють на нектарний (квітковий) та падевий мед; за способом виробництва - на стільниковий мед, стільники в меду, злитий мед, центрифужний (екстрагований) мед, пресований мед. За вмістом пилкових зерен мед поділяють на мед монофлорний квітковий (нектарний) та мед поліфлорний квітковий (нектарний).
 Окремо прописані вимоги до меду для кондитерських виробів.
 Також зазначається, що маркування меду має містити інформацію про країну походження, у якій він зібраний.
 Разом з тим у документі зазначається, що надання на ринку меду, який введений в обіг до 1 січня 2023 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності вимогам, до закінчення строку його придатності.
 Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук