Головне меню

Подати звернення

Про загрозу пошкодження овочевих культур білокрилкою

 Спека та підвищена вологість повітря формують сприятливі умови для розвитку білокрилки та її шкодочинності. Це сприяє  масовому розмноженнюnbhgghgh464554fff шкідника, існує загроза подальшого поширення фітофага.

 Білокрилка  схожа на крихітних метеликів, які літають довкола рослини. Розмножується вона дуже швидко, відкладаючи яйця на нижній стороні листка. Протягом року розвиваються декілька поколінь шкідника. Личинки та дорослі особини, висмоктуючи соки з нижнього боку листка, викликають пожовтіння листя, яке з часом покривається сажистим нальотом. Сильно пошкоджені рослини відстають у рості й розвитку, їхня врожайність знижується.

Виявити білокрилку нескладно. Навіть при легкому дотику до рослини в повітря здіймаються маленькі (до 2 мм) білі комашки, які відразу ж намагаються повернутися назад.

Враховуючи високу швидкість розмноження та загрозу подальшого розповсюдження, при виявленні шкідника варто відразу ж подбати про захист рослин.

Необхідно систематично проводити боротьбу з бур’янами.

За масового розмноження білокрилки слід проводити біологічні або хімічні заходи, а саме – обробки препаратами, що внесені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Ефективними є композиції інсектицидів з обов’язковим додаванням прилипача. Кількість обробок залежить від чисельності фітофага та ефективності препарату. Для попередження розвитку резистентності (стійкості) шкідника потрібно обробки виконувати препаратами з різних хімічних груп. Інтервал між обробками не має перевищувати 10 днів. Для одержання бажаної ефективності препарату потрібно забезпечити максимальне попадання робочого розчину на нижню сторону листка.

Нагадуємо, при роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватися регламентів застосування препаратів, вказаними на упаковці, Державних санітарних правил«Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил техніки безпеки.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук