Головне меню

Подати звернення

Пам’ятка з профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

 До гострих кишкових інфекцій, що спричиняють харчові отруєння відносяться: черевні тифи, сальмонельози, дизентерія, ботулізм, вірусні гепатитиsddfgdbvdvsdfdsfdsf33433 А і Б,стафілококові отруєння, гастроентероколіти, холера.

 Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу: з настанням тепла легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов'язані із уживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань, оскільки створюються сприятливі умови для розмноження і розповсюдження шкідливих бактерій у довкіллі.

Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів.

Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція яка купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, порушення технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання тощо.До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Часто розповсюджувачами кишкових інфекцій є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайняті у сфері обслуговування населення, торгівлі, громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.

При проникненні збудника в організм людини відбувається ураження травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкий біль в ділянці живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

    

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Головне  управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендує:

  • не купувати продукти в місцях, не призначених для торгівлі (на автотрасах, у дворах житлових кварталів і т.п.), на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • при купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на терміни придатності та умови зберігання продуктів. Зберігати продукти харчування тільки в умовах, зазначених на упаковці та у встановлені терміни. Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченими термінами зберігання. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
  • не купувати підгнилі ягоди і фрукти в цілях економії, так як життєздатні бактерії знаходяться не тільки на поверхні, але і всередині продукту;
  • не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою та обдати окропом;
  • продукти для дітей молодшого віку купувати щодня свіжі і готувати їжу тільки на один прийом;
  • не вживати сиру воду з водопроводу і випадкових джерел (наприклад, з джерел, колодязів і т.п.);
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • під час подорожі не рекомендуємо брати продукти, які швидко псуються (ковбасні, молочні, кондитерські вироби або інші продукти, що вимагають охолодження при зберіганні);
  • приготовлені страви рекомендуємо вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці, не готуйте страви із запасом; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • дотримуватися правил особистої гігієни (обов’язково мити руки з милом перед приготуванням і перед вживанням їжі, після відвідування громадських місць, туалетів, автотранспорту).

Під час відпочинку батькам необхідно ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти. Для купання та відпочинку користуйтеся лише офіційно дозволеними пляжами.

Ефективна боротьба з шкідниками (мухами, тарганами, гризунами), які є носіями харчових інфекцій, та уникнення контакту з хворими на інфекційні захворювання значно знижують ймовірність захворювання.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!

 Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе!

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук