Головне меню

Подати звернення

На Прикарпатті розпочинається літня оздоровча кампанія для дітей

 Під час проведення оздоровчої кампанії влітку 2021 року Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області забезпечитьfgdgddddddddffffff контроль за належними умовами перебування та харчування дітей.

Цьогоріч в області планують надавати послуги з оздоровлення та відпочинку дітей 18 стаціонарних закладів оздоровлення та відпочинку, кожен з цих закладів до відкриття буде перевірений спеціалістами Головного управління Держпродспожислужби в Івано-Франківській області.

До початку оздоровчої кампанії керівник закладу оздоровлення та відпочинку зобов’язаний забезпечити лабораторний контроль води питної, яка використовується в закладі, на відповідність її вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12.05.2010 №400 зі змінами.

Пропонуємо керівникам (засновникам) дитячих закладів оздоровлення та відпочинку завчасно звертатися до управлінь, відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області з питань погодження перспективного меню та переліку постачальників харчових продуктів, проведення обстеження закладів стосовно визначення їх готовності до початку оздоровчого сезону.

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя власникам (керівникам) дитячих закладів оздоровлення та відпочинку під час підготовки закладів до оздоровчого сезону 2021 року необхідно:

- провести необхідну підготовку закладів до прийому дітей відповідно до вимог санітарних норм і правил, звернувши особливу увагу на умови перебування дітей, стан водопровідних і каналізаційних систем, організацію харчування, медичного забезпечення, а також підготовку місць купання дітей (за наявності);

- вжити заходів щодо забезпечення безперебійного постачання якісних і безпечних харчових продуктів та продовольчої сировини для забезпечення належного харчування дітей;

- укомплектувати штати кваліфікованими педагогічними, медичними працівниками та забезпечити недопущення укомплектування некваліфікованими медичними працівниками; не допускати до роботи працівників, які не пройшли обов’язкових медичних оглядів;

- вжити заходів щодо підготовки та підбору кваліфікованого персоналу харчоблоку із досвідом роботи: забезпечити недопущення укомплектування штатів харчоблоку – особами, що не досягли 18 річного віку, кухарами без відповідної освіти;

- вжити заходів щодо профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, отруєнь грибами та дикорослими рослинами, хімічними речовинами, а також дитячого травматизму.

Особливу увагу слід приділити організації харчування:

- встановлення режиму та складання графіку харчування дітей, в якому має бути визначено кратність харчування – не менше 5 разів на день;

- перспективне меню підлягає погодженню з Держпродспоживслужбою;

- наявність картотеки страв;

- визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини:

- погодження переліку постачальників з Держпродспоживслужбою;

- складання графіку і маршруту постачання;

- приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості: наявність супроводжувальних документів, їх зберігання до кінця реалізації продукції дітям; контроль термінів зберігання, умов постачання та наявності ознак псування завезеної продукції.

Оздоровлення в умовах карантину

Зважаючи на те, що в державі діє карантин у зв’язку із поширенням коронавірусної інфекції, постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.07.2020 №43 затверджені «Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку на період карантину у зв’язку з поширенням корона вірусної хвороби».

Наголошуємо на основних вимогах:

- без наявної медичної довідки форми 079/о дитина в заклад не повинна прийматися;

- при прийомі дитини в заклад, а надалі – щоденно, проводиться температурний скринінг;

- наявність інформаційних матеріалів щодо профілактики коронавірусної хвороби;

- наявність при вході в заклад облаштованого місця для обробки рук антисептиками;

- рекомендована наповнюваність груп для дітей – не більше 15;

- рекомендована площа житлових кімнат на одну дитину – не менше 5 кв.м. з дотриманням соціальної дистанції між ліжками 1,5 метра.

У разі встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки під час оздоровчої зміни в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку робота такого закладу триває до кінця зазначеної зміни з дотриманням протиепідемічних заходів.

На Івано-Франківщині

З 08 травня 2021 року розпочав роботу обласний заклад оздоровлення та відпочинку «Карпатські мрії» Івано-Франківської обласної ради.

В зв’язку з продовженням навчального року в закладах освіти області більшість таборів розпочнуть роботу з середини червня.

Станом на 21 травня 2021 року робочою групою ОДА обстежено 11 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку: 10 обстежених таборів готові до початку літньої оздоровчої кампанії, 1 заклад не планує в 2021 розпочинати свою роботу («Сяйво Карпат» с.Красноїлля Верховинського району).

З мережею оздоровчих закладів можна ознайомитися на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук