Головне меню

Подати звернення

Як діяти пасічнику та аграрію з метою захисту бджіл

 Важливим та ефективним методом боротьби зі шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур є протруєння насіння, якийxvxvxcvxcv33333 дозволяє захистити рослини на ранніх стадіях розвитку від шкідників і хвороб.

 Перед початком посіву доцільно провести визначення його посівних якостей, а також перевірити наявність у ньому патогену. Таке дослідження можна провести в ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія». За результатами фітопатологічного аналізу насіння можна підібрати оптимальний протруйник з цільовим направленням проти виявленого патогену.

 На схожість насіння та розвиток рослини впливає багато факторів, в т.ч. й кліматичні умови, які не бувають однаковими.

 До прикладу, характерними особливостями весняної посівної кампанії 2020 року була відсутність опадів та сильний вітер, що призводило до виникнення пилових буревіїв. Водночас, в окремих населених пунктах спостерігалися явища загибелі медоносних бджіл, які почали вилітати у пошуках корму – саме тоді почали активно квітнути мати-мачуха та кульбаба. Деякі науковці пов’язали між собою посуху та сильний вітер, коли, за їх думкою, пилова буря підіймала у повітря токсичні речовини з протруєного насіння і бджола. потрапляючи під цю хмару пилу, могла або отруїтися, або перенести отруєний пил на крильцях і лапках у вулик, однак таке твердження ще потребує додаткового дослідження.

Не виключено, що отруєння бджіл могли спричинити й інші причини:

- порушення регламентів застосування ґрунтових гербіцидів, неякісні засоби захисту рослин або інші фактори, тим паче, що такого явища як загибель бджіл на час посіву не спостерігалось ні у попередні роки, ні на час посіву озимих зернових культур у 2020 році;

- неповідомлення або несвоєчасне повідомлення власників пасік про час, місце і характер майбутнього застосування засобів захисту рослин для відповідного реагування;

- надання неповної інформації про заплановане застосування засобів захисту рослин і необхідні обмеження;

- недостатнє забезпечення пасік відповідним обладнанням для ізоляції вильоту бджіл з вулика або несвоєчасне вивезення бджолиних сімей у безпечне місце;

- неповідомлення власниками пасік місцевих державних адміністрацій або органів місцевого самоврядування про місце перебування пасіки під час кочівлі.

Щоб попередити отруєння бджіл в 2021 році, управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Івано-Франківській області закликає аграріїв до беззаперечного дотримання регламентів застосування засобів захисту рослин, а саме:

- використовувати засоби захисту рослин у відповідності до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», дотримуючись відповідних норм та рекомендацій із застосування (п. 6.1.1 ДCанПіН 8.8.1.2.001-98); (1)

- завчасно попереджувати населення про застосування пестицидів. у т.ч. ґрунтових гербіцидів (абз. 2 статті 37 Закону України «Про бджільництво», п. 4 розділу III Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин ); (2), (4)

- застосовувати засоби захисту рослин у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години (п. 7.1.3. Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, п. 9 розділу III Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин); (3), (4)

- дотримуватись санітарних зон при застосуванні пестицидів (п 6.3.4. та 6.10.3. ДCанПіН 8.8.1.2.001-98); (1)

- дотримуватись правил поводження з протруєним насінням відповідно до Санітарних правил (п 6.7. ДCанПіН 8.8.1.2.001-98); (1)

- виставляти попереджувальні написи на оброблених пестицидами площах (п 6.1.7. ДCанПіН 8.8.1.2.001-98). (1)

Також пасічники повинні зважати на початок сезону інтенсивного застосування пестицидів і агрохімікатів на сільськогосподарських угіддях, зокрема:

- на період обробки угідь пестицидами бджоляру необхідно вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні пестициду (п. 7.1.5. Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, пункт 11,12 4 розділу III Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин ); (3), (4)

- розміщувати пасіки на земельних ділянках інших власників або користувачів лише за їх згодою (абз. 2 статті 15 Закону України «Про бджільництво» (2)), рекомендуємо повідомляти аграрників у радіусі до 10 км від нового місця розташування пасіки про її нове місцезнаходження.

Найголовніший і найефективніший інструмент – заздалегідь проводити обговорення проблем щодо попередження отруєння бджіл між усіма сторонами: членами місцевої громади, пасічниками, одноосібними господарями (які використовують пестициди на свої присадибних ділянках, паях) та сільськогосподарськими підприємствами. Лише спільними зусиллями можна уникнути конфліктів та інших негативних явищ.

1. Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.001-98

https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0001282-98#Text

2. Закон України Про бджільництво

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1492-14

3. Інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0131-01#Text

4. Інструкція з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин. Затверджена: Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України19 лютого 2021 року N 338

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0283-21#n4

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук