Головне меню

Подати звернення

В ЄС оновили допустимий вміст залишків деяких засобів захисту рослин в сільгосппродукції відповідно до нових вимог

 Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області закликає виробників рослинницької продукції, призначеної дляuydsfsdfhdshfhd63hdhehd продажу як для країн-членів ЄС, так і України, обмежити або взагалі відмовитися від використання препаратів, до складу яких входить діюча речовина хлорпірифос або хлорпірифос-метил.

 З 13.11.2020 р. набули чинності нові ліміти максимально допустимого вмісту найпоширеніших у нас пестицидів, з діючими речовинами – хлорпірифос та хлорпірифос-метил. До цього часу хлорпірифос допускався у різних видах агроподукції у концентраціях від 0,01 мг/кг до цілих 5 мг/кг у деяких спеціях.

Для найбільш поширених у нас експортних культур його максимальний вміст сягав 0,1 мг/кг у сої, 0,05 мг/кг у кукурудзі та 0,5 мг/кг у пшениці, що давало змогу отримувати продукт, вміст токсичних речовин в якому не перевищував допустимих норм (за умови правильної обробки полів). І навіть при цих досить високих лімітах за 2020 рік було зафіксовано понад 38 випадків перевищення вмісту хлорпірифосу у продукції, що експортувалася в ЄС.

 Відтепер максимальна норма вмісту цих діючих речовин у сільськогосподарській продукції не повинна перевищувати 0,01 м/кг. Тобто, це означає, що на територію Євросоюзу не можна експортувати продукцію, в якій вміст хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу перевищує вказаний показник.

 Заборона була цілком очікуваною. Ще в серпні 2019 року Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA), яке займається оцінкою ризику пестицидів, заявляло, що дані речовини мають «потенційну» генотоксичну і нейротоксичну дією на людський організм, зокрема, викликають нервові патології у дітей (значні затримки в розвитку в перші роки життя). Свої доводи вони підкріпили науковими дослідженнями, що проводилися за останні 20 років.

 Хлорпірифос – одна з найбільш поширених діючих речовин. Згідно Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні, зареєстровано 37 препаратів на основі діючої речовини хлорпірифос і входить до складу наступних інсектицидів: Агрохлорпірифос, Кілер, Нортон, Нурік, Релдан 22, Пірінекс, Резонанс, Залп, Хантер, Пірінекс Супер, Суперклін, Драгун, Фосогран Дуо, Дурсбан Ультра, Версал, Променад, Фараон, Рембек, Твікс, Дуплекс, Террахлор, Ріфос, Нокс, Гранфос, Пестон, Таіро Протект, Суфрон, Норіл, Кіллітон, Суперклін Форте, Грінфорт, Форинт, Нірвана, Штефотрута, Хлоргард, Хлорпіріфіт Агро, Сахеб.

 Незважаючи на відсутність заборони використання даних речовин в Україні, ігнорування вимог ЄС українським ринком неможливо, з огляду на значну частку ЄС в українському експорті. Необхідно також розуміти негативний вплив даних речовин на здоров'я людей і навколишнє середовище, про що свідчать нові вимоги ЄС.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук