Головне меню

Подати звернення

До уваги експортерів: як не втратити ринок деревини Туреччини

 Головна умова для експорту рослинної продукції сьогодні – дотримання фітосанітарних вимог країни імпортера. Інакше країна-експортерretewtret56756754656 може отримати нотифікації та вето на поставки своїх товарів. Фітосанітарні вимоги до рослинної продукції можуть запроваджуватись як окремими країнами, так і асоціаціями країн, наприклад, Європейським Союзом чи Євразійським Союзом.

 Одним із важливих імпортерів деревини з України виступає Турецька Республіка. Однак, за останні кілька років обсяг експорту пиломатеріалів до цієї країни скоротився втричі.

 Однією з причин цього є посилений контроль турецької сторони щодо проведених фітосанітарних заходів та дотримання фітосанітарних вимог експортерами.

Експорт хвойних порід деревини до Турецької Республіки здійснюється виключно за умови дотримання вимог статті 1.5 додатку 4 «Правил карантину рослин», затверджених Міністерством сільського господарства та лісництва Турецької Республіки.

 Одним із основних пунктів даної статті є підтвердження того, що деревина походить з ділянок, вільних від регульованих шкідливих організмів Monochamus spp., Pissodes nemorensis, Pissodes strobi, Pissodes terminalis, Pissodes castaneus та Scolytus morawitzi.

 Присвоєння ділянці статусу вільної від регульованих шкідливих організмів передбачене Наказом Мінагрополітики від 07.08.2012 р. № 487 «Про затвердження Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки».

 За умови відсутності ділянок вільних від РШО, вся поверхня деревини включаючи серцевину, повинна бути піддана термічній обробці при досягненні температури серцевини деревини мінімум 56°С не менше 30 хвилин.

 Маркування НТ, яке свідчить що вся деревина була піддана термічній обробці, наноситься на всю деревину чи упаковку згідно вимог Міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів № 15.

 У фітосанітарному сертифікаті обов’язково зазначається застосування термічної обробки та вписується додаткова декларація в 11 графі. Ще однією важливою умовою є відсутність кори на деревині та отворів діаметром більше 3 мм, спричинених Monochamus spp larvae.

 Другою причиною скорочення обсягів експорту деревини є неготовність суб’єктів господарювання проводити термічну обробку деревини з причин відсутності сушильних камер, великою вартістю встановлення таких камер та устаткування, а також великих затрат на енергоносії.

 Тож, для суб’єктів господарювання, які планують здійснювати експорт деревини хвойних порід, необхідно чітко дотримуватись фітосанітарних вимог Турецької Республіки.

 Для подання заяви про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, та проведення всіх необхідних фітосанітарних процедур у весняно-літній період 2021 року – звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (Івано-Франківська область Тисменицький район с. Підлужжя вул. Шевченка, 1 тел. 0342-787667).

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук