Головне меню

Подати звернення

Як запобігти переохолодженню та обмороженню – поради спеціалістів Держпродспоживслужби

В найближчі дні в Україні та Івано-Франківській області очікується різке зниження температури повітря, хуртовина, пориви вітру 15-20 м/с.fgdfg5633333dfgfdsfds За таких умов найбільше людина ризикує обморозити руки, ноги, ніс, щоки та вуха. Коли людина змерзає, активізуються захисні сили організму і кров потрапляє передусім до життєво важливих органів – серця та головного мозку.

Натомість у кінцівках кровообіг сповільнюється, судини звужуються і цим органам загрожує обмороження.

І саме у таку погоду найбільше загрожують вірусні інфекції. Тому насамперед треба подбати про теплий та зручний одяг і взуття. Одягайтеся за принципом: що більше светрів і штанів, то краще. Таким чином довше зможете зберігати тепло.

Обов’язково одягайте шапки і шарфи. Щоб запобігти переохолодженню кінцівок, одягайте на руки теплі рукавички, а на ноги – теплі шкарпетки. Якщо змерзнуть ноги, вважайте, що переохолодження не уникнути. Тож, якщо ви збираєтеся довго стояти на вулиці, радимо одягнути на ноги спочатку вовняні шкарпетки, а зверху – бавовняні. Вовна, подразнюючи рецептори стопи, посилює кровообіг у ступнях і зігріватиме їх. А бавовна зберігатиме це тепло. Взуття має бути теплим, але не тісним.

ЩОБ ЗАПОБІГТИ ОБМОРОЖЕННЮ 

  •  Щоб захистити шкіру відкритих ділянок тіла від морозу, перед виходом на вулицю змащуйте її жирним кремом. Це захистить її від холоду та збереже тепло.
  •  Обов’язково змащуйте губи помадою або хоча б соняшниковою олією. Якщо немає змоги зайти у приміщення, постійно рухайтеся, але пильнуйте, щоб не промокло взуття.
  •  Час від часу розтирайте ноги знизу вгору, махайте руками, рухайтесь.
  •  Допоможуть зігрітися гарячі напої – чай з лимоном, молоко, але не кава.
  •  Перед тим як вийти на вулицю у холодну пору року, ніколи не пийте трав’яних настоїв. Деякі трави мають потогінну дію, тому на холоді ви швидко спітнієте і змерзнете.
  •  Не вживайте спиртного на морозі. Від цього судини спочатку розширюються, а потім різко звужуються і уповільнюють потрапляння крові до тих ділянок, які цього найбільше потребують – до ніг, рук, обличчя. Тоді чутливість шкіри знижується і людина ніби не відчуває холоду, але це найнебезпечніше.
  •  Не варто також курити на морозі. Нікотин звужує судини і людина ще більше мерзне.
  •  На морозі енергетичні затрати організму дуже великі, тому їжа має бути відповідною – калорійною і гарячою.
  •  Дітей до 1 року не можна виносити на мороз нижче 15°С або коли вологість повітря надто висока. Шкіра малюка значно чутливіша до холоду, ніж у дорослих.

ПЕРША НЕВІДКЛАДНА ДОПОМОГА

Якщо шкіра рук, ніг чи обличчя червона, турбуватися нема про що. Якщо ж вона побіліла – це перший симптом обмороження.

У таких випадках треба діяти негайно. Ні в якому разі не можна розтирати шкіру снігом – його кристали травмують шкіру. До того ж сніг брудний і в мікротріщинки може потрапити інфекція. Зайдіть до теплого приміщення і обережно розітріть руки вовняним шаликом чи шапкою.

Руки треба розтирати від кінчиків пальців, поступово рухаючись вгору, а обличчя – м’якими коловими рухами. Якщо є можливість, після розтирання опустіть руку в теплу воду (15-17°С). Потроху до неї підливати теплу воду, доводячи температуру до 38-40°С.

Якщо обморожені частини тіла відразу опустити в гарячу воду, змертвіння тканин неминуче. Після такої ванни обгорніть обморожене місце теплим шаликом. Якщо шкіра залишається блідою та не реагує на механічні подразнення, зверніться до лікаря.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук