Головне меню

Подати звернення

Щодо випадку АЧС Миколаївській області

 Відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області 04.01.2021 р. ввкуввк3556555вввввипппр господарстві Виноградівського психоневрологічного інтернату с. Виноградівка Баштанського району Миколаївської області зареєстровано АСЧ (звіт Випробувальної лабораторії Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби № 000002 п.м./21 від 04.01.2021).

 З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, рішенням якої затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного осередку, зони захисту та нагляду.

 В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

 Рекомендуємо суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней НЕ здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями.

Довідково:

Африканська чума свиней  – високо контагіозна хвороба свиней, що характеризується гарячкою, геморагічним діатезом, значними крововиливами, високою смертністю.

Економічні збитки, заподіяні захворюванням, надзвичайно великі внаслідок майже 100%-ї загибелі хворих тварин, вимушеного знищення всіх свиней в епізоотичному осередку та на загрозливій території, а також витрат на проведення довготривалих карантинно-обмежувальних та ветеринарно-санітарних заходів.

АЧС – це невиліковна хвороба, що призводить до загибелі свиней усіх порід і статево-вікових груп. Однак, вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я. Які ознаки захворювання свиней?

Чіткі ознаки хвороби помітні не відразу, хоча інкубаційний період хвороби короткий (2–12 днів) і супроводжується лихоманкою (40–42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак (на відміну від класичної чуми свиней) та відсутністю інших симптомів в цей період. Більшість хворих тварин, у цей час, виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму (і лише незначний відсоток – проявляє неспокій або ж, навпаки, постійно лежить).

Клінічні ознаки проявляються, коли спадає температура: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, ознаки спраги), збиваються в гурти, з’являються ознаки серцевої недостатності: синюшність (ціаноз) шкіри та значні крововиливи (геморагії на шкірі та у внутрішніх органах). Поросні свиноматки, як правило, абортують, незалежно від терміну вагітності на 5–8 добу після зараження чи на 1-3 – лихоманки. На плодових оболонках і шкірі плодів, часто реєструють крововиливи. Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності (набряк легень – внаслідок геморагічного діатезу) переважно на 7–10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність свиней при АЧС складає – майже 100%.

Що необхідно робити в господарствах при виявленні хвороби?

В умовах прогресуючого погіршення ситуації з АЧС в Україні будь-які аномалії в поведінці свиней чи ознаки захворювання (не кажучи про випадки загибелі), слід розглядати як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це ветеринарного спеціаліста.

Послідовність дій власників та подальших дій та заходів з боку держави регламентується відповідною інструкцією і розробленими для таких випадків планами дій.

Про необхідні заходи, у разі обґрунтованості підозри, власника обов’язково повідомлять викликані спеціалісти.

Підтвердження, або виключення діагнозу на АЧС завжди потребує проведення лабораторних досліджень. Проби на АЧС має відібрати лише кваліфікований фахівець, з урахуванням усіх обставин інциденту. Лікування тварин або будь-які намагання самотужки вийти з цієї ситуації лише додатково її ускладнять та сприятимуть подальшому поширенню інфекції і можуть бути кваліфіковані як злочин з відповідними до його тяжкості процесуальними наслідками.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук