Головне меню

Подати звернення

В 2020 році Держпродспоживслужбою Прикарпаття досліджено понад 510 рекламоносіїв та виявлено 52 порушення законодавства про рекламу

 Контроль за дотриманням законодавства про рекламу та захистом прав споживачів реклами на території Івано-Франківської області покладенопароеркер789944прпепа на сектор з контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

 Діяльність рекламодавців в Україні регулюється широким спектром законодавчих і нормативних актів, що регламентують методи рекламування й продажів товарів. Основою правового регулювання національної реклами є Закон України «Про рекламу».

В ході здійснення контролю за дотриманням законодавства про рекламу за 2020 рік досліджено понад 510 рекламоносіїв, з них у 52 випадках виявлено порушення законодавства про рекламу та прийнято 49рішень про накладення штрафу на загальну суму 90,1 тис. грн., що на 180 % більше ніж за попередній рік.

Основні порушення, які виявлені сектором при дослідженні рекламоносіів:

-       зовнішня реклама алкогольних напоїв - переважно пиво або знаки для товарів і послуг під якими випускаються алкогольні напої;

-       реклама про знижки (розпродаж) – відсутність відомостей про дату початку і закінчення знижки цін на продукцію, розпродаж, а також про співвідношення розміру знижки до попередньої ціни реалізації товару ;

-       реклама методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації – відсутність тексту попередження такого змісту: «Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я», що займає не менше 15 відсотків площі (тривалості) всієї реклами; участь лікаря та інших професійних медичних працівників, а також осіб зовнішній вигляд яких імітує вигляд лікарів;

-       використання державних символів інших держав, іноземної валюти та інші.

За звітній період сектором розглянуто 11 звернень, 6 з яких від споживачів реклами та 5 від органів місцевого самоврядування. Надано близько 100 консультацій розповсюджувачам, рекламодавцям та виробникам реклами з питань дотримання рекламного законодавства та з метою упередження (недопущення) порушень.

Також, з метою реалізації проєкту «Захист прав споживачів як складова частина захисту прав людини. Розвиток споживчої освіти серед дітей шкільного віку» на початку 2020 року проведено 28 інформаційних заходів, в ході яких висвітлено тему «Вплив реклами на свідомість дітей. Як розпізнати рекламні хитрощі». Проведено 4 виїзні наради (круглі столи) з представниками ОТГ з метою надання практичної допомоги частині контролю за розміщенням зовнішньої реклами.

З метою недопущення порушень вимог законодавства про рекламу та захисту інтересів споживачів реклами, 22.01.2020 року сектором проведено семінар – навчання для рекламодавців, виробників та розповсюджувачів реклами на тему: «Основні вимоги до реклами, контроль та відповідальність». В даному заході взяли участь представники ЗМІ.

Звертаємо увагу громадян: у випадках, коли реклама розповсюджується з порушенням вимог Закону України «Про рекламу», або з метою отримання консультацій звертайтесь до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.(0342)559617.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук