Головне меню

Подати звернення

На Прикарпатті новий випадок отруєння грибами!

В селі Верхня Липиця Рогатинського району зареєстровано випадок отруєння грибами з 5 потерпілими, з яких двоє дітей. Всі потерпілі вкаіпвіапвку678678978876знаходяться на стаціонарному лікуванні в лікувальних закладах. Отруєння виникло внаслідок споживання пластинчастих грибів, які потерпілий назбирав у лісі, помилково вважаючи, що це печериці.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в чергове наголошує краянам на основних правилах профілактики отруєнь грибами:

-  Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках). Особливо слід уникати стихійних ринків.

-  Збирайте і купуйте гриби тільки ті, про які вам добре відомо, що вони їстівні.

-  He збирайте гриби, навіть умовно їстівні, у міських парках, скверах, дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно- та радіаційно-небезпечних зонах. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними для їжі.

-  Не збирайте гриби з потовщенням біля основи ніжки - "бульбою", оточеною оболонкою.

-  Не збирайте ушкоджені гриби, зів'ялі, червиві або ослизлі, а також частинки грибів.

-  He збирайте пластинчасті гриби, бо отруйні гриби маскуються під них.

-  He збирайте "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору. У справжніх їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темнішають.

-  He куштуйте сирі гриби на смак.

-  Прийшовши з лісу, вдома перевірте всі гриби, особливо ті, які збирали діти. Сумнівні викиньте. Нижню частину ніжки гриба, забруднену ґрунтом, теж викиньте.

-  Гриби промийте, у маслюків зніміть з капелюшка слизьку плівку.

-  Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.

-  Обробляючи гриби, відваріть їх тричі у воді по 30 хв, після кожного відварювання відвар злийте. Лише тоді гриби можна смажити або варити.

-  Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління - грузді, вовнянки та інші, які містять молочний сік, тим самим позбудетеся гірких речовин, які вражають слизову оболонку шлунка.

-  У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок, хворих з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

-  Чимало грибів (зеленушка, синяк-дубовик тощо) містять отруйні речовини, які не розчиняються у шлунку. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає гостре отруєння.

-  Не займайтеся самолікуванням! При перших ознаках отруєння, таких як біль в животі, нудота, блювання, пронос, галюцинації негайно викличте карету швидкої допомоги.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук