Головне меню

Подати звернення

Схвалено Порядок сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції

 21 жовтня, Урядом було затверджено Порядок сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції. Таке рішення запроваджує в Україні власнуdasafrefew345223534534e систему сертифікації органічного виробництва. Зважаючи на сприятливі природні та кліматичні умови, географічне розташування Україна має значний потенціал для виробництва органічної сільськогосподарської продукції, а відтак її експорту, споживання на внутрішньому ринку.

 На даний час в Україні діє 18 міжнародних акредитованих органів сертифікації органічного виробництва. Вони надають послуги сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції понад 600 операторам, які здійснюють виробництво органічної продукції відповідно до вимог законодавства Європейського Союзу, США, рідше інших країн. Виробництво всієї органічної продукції в Україні здійснювалося відповідно до стандартів інших країн.

 До прийнятті цього акту виробництво всієї органічної продукції було і фактично залишалося поза межами правового поля, відсутність дієвого законодавства у цій сфері створювала сприятливе середовище для можливостей порушення прав споживачів та розвитку недобросовісної конкуренції серед виробників, а також фальсифікації органічної продукції.        

 З прийняттям Порядку лише у разі успішної сертифікації та отримання відповідно сертифіката продукція може маркуватися як органічна. Відповідно виробник зможе отримати додаткову надбавку в ціні за її якість.

 Відтепер Україна матиме власну систему сертифікації відповідно до національного законодавства. Такі зміни сприятимуть розвитку та прозорості вітчизняного органічного сектору та покращенню іміджу України на світовій торговій арені», — прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

 Так, прийнята постанова затверджує Порядок сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції, яким передбачається визначити:

  • вимоги до сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції;
  • порядок видачі сертифіката, його дубліката та форму.

 Водночас передбачається внесення змін до Порядку (детальних правил) органічного виробництва та обігу органічної продукції, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2019 р. № 970, в частині доповнення положеннями, що визначають вимоги до ведення виробниками документування своєї діяльності, що є обов’язковою умовою для проведення сертифікації виробництва як органічного.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук