Головне меню

Подати звернення

Держпродспоживслужба нагадує: в країні діє державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення

 Головне управління Держпродспоживслужби у Івано-Франківській області нагадує, що з 18.05.2020 р. набрала чинності постановавапваіпкфу3453523534вввв Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 р. № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» (далі - Постанова), якою Уряд запровадив державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, та товари протиепідемічного призначення шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх підвищення на 5 і більше відсотків.

 Відповідно до законодавства декларування зміни ціни - це інформування суб’єктом господарювання у встановленому порядку органів державного регулювання і контролю (нагляду) у сфері ціноутворення про наміри встановлення та застосування ціни, відмінної від поточної.

Постановою затверджено вичерпні переліки товарів, що мають істотну соціальну значущість та товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зміна цін на які підлягатиме декларуванню. На включені до переліку лікарські засоби декларування зміни роздрібних цін здійснюється за торговими назвами препаратів.

 Якщо суб’єктом господарювання здійснюється реалізація товарів, які мають істотну соціальну значущість або відносяться до товарів протиепідемічного призначення, та планується збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків проти роздрібної ціни на момент набрання чинності Постановою, виникатиме обов’язок декларування зміни цін. У подальшому необхідно декларувати зміну роздрібної ціни у разі підвищення її на 5 і більше відсотків проти вже задекларованої роздрібної ціни.

 Застосування підвищених на 5 і більше відсотків цін на зазначені товари без попереднього декларування або без дотримання передбачених Постановою термінів початку застосування роздрібних цін, які декларуються, є порушенням законодавства у сфері ціноутворення.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється в електронному вигляді шляхом подання відповідних відомостей до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт.

 Наразі Держпродспоживслужбою забезпечено вільний, цілодобовий і безоплатний доступ до Реєстру роздрібних цін на товари на своєму офіційному веб-сайті, з яким можна ознайомитися за посиланням  https://declaration.consumer.gov.ua.

Отже, у разі виникнення у споживачів сумнівів щодо законності підвищення цін суб’єктом господарювання на товари, що мають істотну соціальну значущість, вони можуть звертатися до ГУ Держпрожспоживслужби в Івано-Франківській області  щодо захисту своїх законних прав за адресою: вул. Берегова,24, м. Івано-Франківськ, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

 У зверненні необхідно вказати найменування суб’єкта господарювання, місцезнаходження закладу роздрібної торгівлі, найменування товару і його виробника, попередню та поточну ціну на товар, а також надати копії підтверджуючих документів (чеків, рахунків тощо).

   Держпродспоживслужба перевірить зазначену інформацію та, у разі необхідності, здійснить позапланову перевірку суб’єкта господарювання. 

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук