Головне меню

Подати звернення

Вплив кальяну на здоров’я людини

 Досі доволі поширений міф про те, що тютюновий дим проходить через воду і тому стає безпечнішим. Тож кальян часто пропонують, як меншкнкенкенке4444565 шкідливу альтернативу цигаркам. Однак, це НЕ ТАК ! Розповідаємо, чому.

КАЛЬЯНИ БІЛЬШ НЕБЕЗПЕЧНІ, НІЖ ЦИГАРКИ

 Кальяни більш небезпечні, ніж прийнято вважати. Година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених цигарок.   Адже під час куріння однієї цигарки курець вдихає 0,6 л диму, в той час як курець кальяну за один сеанс куріння кальяну вдихає 74,1 л диму.  

Куріння кальяну насправді завдає суттєвої шкоди здоров’ю курців, у тому числі пасивних. І точно не є безпечною альтернативою цигаркам.

Дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки, які в тому числі притаманні диму цигарок. Це нітрозаміни, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), формальдегід і бензол. Також внаслідок спалювання вугілля виділяється монооксид вуглецю.  Люди, які вживають кальян протягом пів години, отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі - гіпоксію.

 Дим кальянів містить токсичні речовини, які також можуть спричиняти рак легень та інші види раку, серцево-судинні та респіраторні захворювання.

Куріння кальяну підвищує частоту серцебиття, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти. Це призводить до артеріальної жорсткості. Навіть одна “сесія” куріння кальяну впливає на серцебиття та кров’яний тиск.  

Куріння кальяну також викликає залежність, адже в кальянній суміші присутній той же нікотин, що і в цигарках.

Діти, народжені в жінок, які під час вагітності часто курили кальян, мають вищий ризик розвитку респіраторних захворювань. А також можуть народжувати з меншою вагою, ніж діти некурців.  

 Навіть якщо курити безтютюновий кальян, уникнути шкоди для здоров’я не вийде.  Людині небезпечно вдихати будь-які продукти згоряння, навіть ароматизовані. Курці кальяну, зазвичай, затягуються глибше, ніж курці цигарок – токсичні речовини потрапляють у нижні частки легень, що підвищує ризик розвитку важких респіраторних захворювань.

 Куріння кальянів становить також іншу небезпеку: передаючи трубку між різними людьми, можна підчепити туберкульоз, гепатит А, грип, герпес та інші інфекції. 

Особливо це небезпечно, зважаючи на епідемічну ситуацію в області по захворюваності на COVID-19.

Адже мундштук кальяну переважно не проходить дезінфекції і там можуть знаходитись хвороботвотрні мікроорганізми та віруси.

ЧИ ШКОДЯТЬ КАЛЬЯНИ ПАСИВНИМ КУРЦЯМ ?

Кальяни шкодять також пасивним курцям – людям, які його вдихають, перебуваючи в одному приміщенні. Адже вони дихають не лише тютюновим димом, а й продуктами згоряння.

Крім того, що куріння кальяну в закладах харчування шкодить здоров’ю гостей, це також є порушенням законодавства.

З 2012 року в Україні заборонено курити кальяни у громадських місцях, включно із закладами харчування. Проте, за результатами моніторингів, кальяни продовжують курити в багатьох кафе, барах та ресторанах. 

Якщо у закладі харчування курять кальян, ви можете:

- поскаржитися адміністратору;

-   написати скаргу до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Курити цигарки (звичайні та електронні) і кальяни також заборонено на зупинках громадського транспорту, на дитячих майданчиках, у підземних переходах та під’їздах будинків.  

Обирайте здоровий відпочинок у колі друзів та рідних. Дбайте про своє здоров’я та не шкодьте людям, які відпочивають поруч із вами!

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук