Головне меню

Подати звернення

Використання якісних засобів захисту рослин – запорука високих врожаїв сільгоспкультур

 Серпень місяць – час жнив, щедрий на тепло та врожаї. Кажуть: «що у серпні  збереш, з тим і зиму проведеш».222sssss55gdfgfdgfdfddl Практично вслід за жнивами ранніх зернових, поряд з продовженням збирання технічних та пізніх зернових культур, постає питання піклування про майбутній врожай. Вчасно, в оптимальні строки посіяти озимі, а ще б краще - з одночасним внесенням міндобрив та пестицидів.

 Погодні умови вегетаційного періоду 2020 року сприяли розвитку хвороб, шкідників і бур'янів, що сформувало підґрунтя для їх широкого поширення і в сезоні 2020-2021 років.

 Із метою забезпечення ефективного захисту сходів від ураження шкідливими організмами, особливу увагу слід приділити якості протруєння насіння озимих  культур.

Перевагу необхідно віддавати протруйникам, які характеризуються широким спектром дії та мають високу фунгіцидну ефективність проти твердої й летючої сажки, фузаріозної і гельмінтоспориозної кореневих гнилей, снігової плісняви та інших хвороб. При загрозі пошкодження посівів ґрунтовими шкідниками (дротяник, озима совка та ін.), злаковими мухами, попелицею, цикадками тощо, для передпосівної обробки насіння доцільно використовувати інсектицидно-фунгіцидні протруйники. Минулі три роки характеризувалися подовженим періодом осінньої вегетації, що зумовило інтенсивний розвиток хвороб озимих зернових - кореневих гнилей, борошнистої роси, септоріозу листків, сітчастої плямистості на ячмені. Тому необхідно бути готовим до раннього внесення фунгіцидів. Фунгіцидну обробку доцільно поєднувати із внесенням високоефективних інсектицидів.

 На сьогоднішній день найбільш вартісним у технологіях отримання зерна є витрати на добрива та засоби захисту рослин. На превеликий жаль, сьогодні підробки не є дивиною. Майже щоденно ми стикаємося з підробленими ліками, парфумами, одягом, взуттям, іграшками тощо. Проте про підроблені пестициди і агрохімікати відомо далеко не всім. Люди навіть не замислюються над тим, які загрози криються в фальсифікованих засобах захисту рослин (ЗЗР), і не усвідомлюють, чому варто сказати «ні» підробкам.

 Ринок ЗЗР в Україні потерпає від навали величезної кількості підроблених пестицидів і агрохімікатів. Питання фальсифікованих ЗЗР стоїть дуже гостро, адже воно безпосередньо стосується процесу виробництва сільськогосподарської продукції та продуктів харчування, які мають бути абсолютно безпечними для споживання.

Фальсифікована продукція – це свідомо змінена (підроблена) продукція, яка має приховані властивості, інформація про які є завідомо неповною чи недостовірною. Показники, за якими вирізняють фальсифікат:  склад продукту, упаковка, якість і чистота діючої речовини, якість і стабільність формуляцій. Фальсифіковані пестициди, навіть за наявності діючої речовини, аналогічної тій, що є в оригінальному препараті, містять неперевірені допоміжні речовини (стабілізатори, ад’юванти, барвники тощо) невідомого походження, що можуть формувати непередбачені шкідливі сполуки! Це можуть бути або суто технічні домішки, які мають найнесподіваніші якості й активність, або більш дешеві речовини, часто токсичні, покликані замінити собою якісні компоненти оригінального препарату та зробити підробку дешевою. Немає жодних гарантій, що вміст фальсифікованого препарату відповідає тому, що написано на його етикетці!

Що таке фальсифікат?У разі виникнення навіть найменших сумнівів щодо того, чи справжній пестицид ви тримаєте в руках, не зволікайте – завжди звертайтеся до компанії - виробника!

 Чому фальсифікат небезпечний? Фальсифіковані пестициди є не лише неефективними, а й майже завжди призводять до непередбачуваних наслідків та завдають значної шкоди! Токсичні домішки невивчених препаратів потрапляють у довкілля, накопичуються у поверхневих та підземних водах й на довгі роки залишаються у ґрунті, впливаючи на майбутні врожаї. Для певних представників фауни контакт з підробленими пестицидами закінчується фатально. При цьому необхідно пам’ятати, що лабораторні дослідження, проведені зі зразками фальсифікованих ЗЗР, майже завжди фіксують непередбачуваний та зазвичай вкрай негативний вплив фальсифікату на зовнішнє середовище та живих істот.

Основні види підробок.

- Відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми.

- Зниження вмісту діючої речовини.

- Продаж замість препарату невідомих речовин.

-Продаж низькоякісних копій під назвоюоригінальних препаратів.

-  Ринок дрібної упаковки - до 50%.

Інтернет – активний канал продажу, на жаль, сучасні технології дуже активно використовуються фальсифікаторами. Проте торгівля через інтернет має свої особливості, за якими легко розпізнати продаж підробок, зокрема:

-       Продавець – фізична особа, іноді зазначено лише ім’я особи.

 -  Адреса неповна.

 -  Контактний телефон – лише мобільний.

 - Замовлення можна зробити через інтернет безпосередньо з Китаю .

 - Пропонується як готовий продукт, так і сировина.

 - Можна замовити окремо сировину, будь-яку тару та будь-які етикетки (після чого відбувається фасування на місці).

Захисні елементи упаковки. Упаковка повинна бути заводською. Звертайте особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці, таких як голограми, захисні плівки, номер партії, спеціальні позначки на кришці тощо. Оригінальну голограму неможливо зняти неушкодженою з упаковки!

Етикетка. Уважно роздивіться етикетку: інформація на етикетці повинна бути надрукована чітким шрифтом, українською мовою, із зазначенням: назви постачальника і його адреси в Україні, діючої речовини, назви препарату, номеру партії, ваги або об’єму, дати виготовлення та терміну придатності, найменування фірми-виробника і його адреси, регламенту застосування. Етикетка повинна міцно кріпитися до упаковки!

Тарадля роздрібного фасування. Звертайте особливу увагу на тару, в яку розфасовані ЗЗР: пестициди і агрохімікати для роздрібного продажу населенню не розфасовуються в медичну тару!             

Пам’ятайте: ввозитися на територію України, продаватися і використовуватися можуть тільки зареєстровані препарати. Продаж окремих компонентів препарату є нелегальним і свідчить про те, що ви маєте справу з фальсифікатом! Не купуйте пестициди і агрохімікати: на ринку, з вантажівок у невідомих продавців, через інтернет, без чеку та сертифікату якості. Повідомляйте інспекторів Держпродспоживслужби  України про виявлений фальсифікат.

Наслідки застосування фальсифікату.Загроза для здоров’я при внесенні фальсифікату на поле. Ураження ґрунтів, втрата продуктивної вологи в ґрунті. Забруднення підземних та поверхневих вод. Загибель культури. Упущення оптимальних термінів проведення захисних заходів проти шкідливих організмів, що часто обертається необхідністю проведення пересіву культури. Витрати на додатковий посівний матеріал, пальне і додаткову оплату праці. Повна або часткова втрата врожаю. Зменшення загальної урожайності багатьох культур на 30-40% і більше. Фінансові збитки. Непридатна до споживання сільськогосподарська продукція, забруднена залишками заборонених шкідливих речовин та домішок. Зіпсований імідж країни.

 Таким чином, сільгоспвиробники мають дуже добре орієнтуватися у сучасному вирі пестицидів і агрохімікатів, розуміти, чому слід використовувати лише оригінальні препарати, які мають стабільні показники високої ефективності, якості і, насамперед, екологічної безпеки. Треба пам’ятати, що добробут сільгоспвиробника, споживача рослинницької продукції, громадян України напряму залежить від відповідальності аграрія під час вибору засобів захисту рослин, а він сам втрачає більше за всіх, якщо нанесено шкоду посівам.

Бажаємо високих урожаїв!

У разі виникнення питань, звертайтесь за консультаціями до управління фітосанітарної безпеки, а також районних, міських управлінь, відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській  області (адреси та контактні телефони – за посиланням https://vetif.gov.ua/struktura/holovne-upravlinnia.html#.XzE8uoozbIU).

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук