Головне меню

Калькулятор расчета пеноблоков смотрите на этом ресурсе
Все о каркасном доме можно найти здесь http://stroidom-shop.ru
Как снять комнату в коммунальной квартире смотрите тут comintour.net Как правильно варикоз лечить

Ранні овочі і фрукти: прості правила вибору та безпечного споживання

 З настанням весни на споживчому ринку з’являється все більше ранніх овочів, ягід та фруктів. Мало хто може встояти, щоб не покуштувативкуіпівкуп345434рр333 першу полуницю чи черешню. Але купуючи ранні фрукти та овочі слід пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вони можуть в собі містити. А це нітрати і пестициди. Тому купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість.


 Сьогодні в торгівлі пропонується багато різних препаратів для боротьби з бур’янами та хворобами і шкідниками овочевих та фруктових культур. Не контрольоване застосування таких препаратів призводить до накопичення їх в грунті, воді, рослинах, що погіршує екологічну ситуацію та створює загрозу здоров’ю людей. Тому при застосуванні пестицидів на присадибній ділянці треба дотримуватись інструкції з їх застосування, техніки безпеки, особистої гігієни та дотримання строків очікування від часу застосування препарату до збору урожаю.
 На сільськогосподарському ринку дозволяється продаж продукції тваринного і рослинного походження після проведення її досліджень в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи. Пам’ятайте, що лише за результатами проведеної ветеринарно-санітарної експертизи продукції рослинного і тваринного походження в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи надаються адміністрацією агропродовольчих ринків місця для торгівлі. Вимагайте у продавців овочів та фруктів на ринку експертний висновок про дослідження продукції, в т.ч і на вміст нітратів. До реалізації допускаються лише овочі та фрукти в яких вміст нітратів не перевищує гранично допустимий рівень.
 На кожну партію продукції, яка надійшла у магазин повинні бути товарно-транспортні накладні та документи, що несуть інформацію про даний харчовий продукт. Купуючи рослинну продукцію в закладах торгівлі споживачі мають право отримати інформацію про харчовий продукт, як це передбачає ЗУ«Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
 Нітрати - солі азотної кислоти. Первинним їх джерелом для овочів і фруктів є грунт. Рослини мають здатність поглинати з насиченого добривами грунту надмірну кількість сполук азоту, більше за необхідну. Існують допустимі норми нітратів в овочах, фруктах та зелені, з урахуванням безпечності для організму людини.
 Усі рослинні продукти поділяються на три групи: низько-, середньо- та високонітратні. До високонітратних рослин (700-2000 мг/кт) належать коренеплоди (буряк, морква, редька, редис) і городня зелень (салат, петрушка, шпинат, селера); до середньонітратних (180-700 мг/кг) - томати, баклажани, картопля, цибуля, часник, огірки, цвітна капуста; до низьконітратних ( до 180 мг/кг) - фрукти та ягоди.
 Важливо знати, що під час зберігання і приготування їжі вміст нітратів в овочах може змінюватися. Залежно від режимів і видів технологічної переробки змінюється і рівень вмісту нітратного азоту в кінцевому продукті, під час варіння, бланшування, консервування, соління, маринування, квашення, очищення рівень нітратів в овочах зазвичай знижується.
 Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції:
• дотримуйтесь особистої гігієни, перед вживанням овочі, фрукти та зелень необхідно добре мити, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;
• кращій спосіб зменшити кількість нітратів – замочувати овочі та фрукти у воді на 20- 30хв. Зменшує кількість нітратів варіння та бланшування овочів;
• очищуйте шкірку овочів, адже в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;
• нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, в стеблах і черешках. Не вживайте в їжу товсті стебла зелені кропу, шпинату, петрушки, вирізайте качан і товсті прожилки у листках капусти, листовому салаті, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;
• перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;
• вимочуйте плоди у кип’яченій воді, можна з додаванням морської солі або лимонного соку. Декількох разів тривалістю у 15-30 хвилин буде достатньо. Ефект посилиться, якщо замочувати розрізані на кілька частин овочі або фрукти. Добре обсушуйте плоди, тоді всі вітаміни зберігаються;
• піддавайте овочі термічній обробці, так шкідливі речовини знищуються;
• приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні нітрити може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику;
• нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.
 Спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошують: не купуйте овочі та фрукти у місцях стихійної торгівлі, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль, бережіть себе, своїх дітей та рідних!

Гарячі новини

0304 n13 covid 19Враховуючи, що переважна частина працівників Держпродспоживслужби продовжує виконання своїх функцій безпосередньо на основних робочих місцях, з метою запобігання виникненню та розповсюдженню коронавірусної хвороби (COVID-19) закликаємо дотримуватися наступних додаткових до рекомендованих ВООЗ гігієнічних процедур під час перебування в установі:

1. Перед початком роботи помити руки з милом, висушити та обробити антисептиком для рук.

2. Дотримуватися безпечної відстані при спілкуванні, проведенні нарад, засідань, груповій роботі.

3. В кінці робочого дня проводити протирання поверхонь комп'ютера (клавіатура, "мишка").

4. Щоразу після користування дезінфікувати слухавку стаціонарного телефону, задіяні кнопки копіювальних та інших технічних пристроїв загального користування.

5. Ретельно слідкувати за утриманням в чистоті мобільних телефонів, а у разі необхідності передачі його третій особі забезпечити до та після використання його обробку антисептичною серветкою.

6. Звернути увагу на щільність розміщення працівників в кабінетах, за можливості тимчасово перерозподілити робочі місця.

7. Проводити провітрювання приміщень не рідше одного разу на годину, за можливості утримувати вікна частково відкритими.

8. Обов'язково залишати робоче місце на час обідньої перерви для проведення довготривалого провітрювання приміщення

Гаряча лінія

Вхід

Пошук

Календар

Вересень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4