Головне меню

Подати звернення

Лабораторії Держпродспоживслужби проводять дослідження у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення

 Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29.03.2007 р. № 348, Державна санітарно-епідеміологічна служба ліквідована; на Державну службу зукпкупку565756555333 питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів покладено завдання і функції з реалізації державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення та із здійснення контролю (нагляду) за дотриманням вимог санітарного законодавства.
 Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області здійснює санітарно-епідеміологічний контролю за дотриманням санітарного законодавства, додержанням підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами державних санітарних норм і правил, гігієнічних нормативів і регламентів, факторами середовища життєдіяльності людини, що мають шкідливий вплив на здоров’я населення.
 На таких об’єктах підвищеної епідемічної небезпеки як лікувально-профілактичні заклади, стоматологічні кабінети, перукарні салони краси, школи, садочки, заклади громадського харчування можуть виникати і розповсюджуватись осередки інфекційних захворювань.
 З метою запобігання виникнення цих захворювань, управлінням проводяться заходи державного нагляду контролю, комісійні обстеження, моніторингові відвідування тощо.
 Але оцінити санітарну чистоту об’єкту, безпечність для людини об’єктів та факторів навколишнього середовища, якість продукції державному інспектору неможливо без проведення лабораторно-інструментальних досліджень та випробувань.
 Тому за останні 4 роки Івано-Франківською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби проведена велика робота щодо закупівлі новітнього обладнання, забезпечення висококваліфікованими кадрами, акредитації методиками у сфері санітарного законодавства, оснащена сучасними вимірювальними приладами та обладнанням, які дозволяють визначати органічні та неорганічні сполуки і речовини.
 Регіональною державною лабораторією та міжрайонними державними лабораторіями Держпродспоживслужби області здійснюються мікробіологічні, вірусологічні, паразитологічні, санітарно-гігієнічні, токсиколого-гігієнічні, фізичні, радіологічні, молекулярно-генетичні та інші дослідження щодо безпеки факторів, які можуть небезпечно впливати на стан здоров’я людини на територіях, у будівлях, спорудах, сировині, продукції, об’єктах виробничого середовища, питній воді, ґрунті, повітрі та інших об’єктах довкілля.
 Лабораторії Держпродспоживслужби проводять:
- Мікробіологічні дослідження епідемічно значимих об’єктів внутрішнього середовища лікувально-профілактичних закладів (змиви на стерильність, виділення та ідентифікація культур мікроорганізмів).
- Аналіз води (хімічний, мікробіологічний та вірусологічний) питної, з водоймищ, басейнів поверхневих стоків, пляжів.
- Аналіз ґрунту земельної ділянки дошкільних закладів, пляжів.
- Лабораторні дослідження продуктової сировини, харчових продуктів.
- Лабораторно-інструментальні дослідження шуму, вібрації, освітленості на робочому місці і в побуті.
- Радіаційне обстеження приміщень, земельних ділянок, об’єктів будівництва, будівельних матеріалів, металобрухту, деревини.
 Крім того проводяться дослідження у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарії за показниками безпечності та якості готових продуктів харчування та сировини.
 Згідно діючих державних санітарних правил суб’єкти господарювання зобов’язані забезпечити постійний – не рідше одного разу на місяць - контроль виробництва за мікробіологічними показниками: готова продукція, напівфабрикати, вода, змиви з об’єктів довкілля, дослідження матеріалів на стерильність.
 Ці санітарні правила встановлюють мікробіологічні нормативи безпеки для здоров’я населення і розповсюджуються на всі діючі підприємства незалежно від форми власності та відомчого підпорядкування.
 Виконання вимог вказаних ДСП підприємствами є гарантією профілактики інфекційних захворювань, харчових отруєнь, випадків внутрішньолікарняної інфекції серед споживачів.
 Лабораторно-інструментальні дослідження проводяться як за кошти державного бюджету під час проведення заходів державного нагляду (контролю), моніторингових досліджень, так і за кошти суб’єктів господарювання на договірних засадах.
Лабораторії Держпродспоживслужби запрошують підприємства, установи та організації до співпраці та гарантують достовірність, якість і швидкість досліджень.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук