Головне меню

Подати звернення

Кабмін встановив на час карантину регулювання цін на продукти та медтовари

 В Україні з 18.05.2020 ро. набула чинності постанова Кабінет Міністрів України від 22.04.2020 р. № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотнуcdscdfasdswwwww345435
соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», якою тимчасово запроваджується державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення.

 Постановою затверджено вичерпні переліки товарів, що мають істотну соціальну значущість та товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зміна цін на які підлягатиме декларуванню та порядок декларування зміни роздрібних цін.
 До переліку потрапила гречка, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, макаронні вироби вітчизняного виробництва, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча), вода мінеральна негазована, масло вершкове жирністю 72,5%.
 До переліку товарів протиепідемічного призначення потрапили антисептики і дезинфікуючі засоби - хлоргексидин, етанол, повідон йоду, засоби на спиртовій основі для протирання рук, які містять хлор і інші препарати для дезінфекції поверхонь, хлороксіленол; кишеньковий спиртовмісний антисептик для рук; дезінфікуючі засоби для обробки рук і шкіри, а також поверхонь; мийно-дезінфекційні засоби для прання, інструментів і обладнання.
 До переліку товарів, що підлягають держрегулюванню, включені двадцять найменувань засобів індивідуального захисту, серед яких медичні маски, рукавички, костюми, захисні окуляри, респіратори FFP2 і FFP3, бахіли, фільтри для масок і так далі.
 З моменту набрання чинності Постанови, якщо суб’єктом господарювання здійснюється реалізація товарів, які мають істотну соціальну значущість або відносяться до товарів протиепідемічного призначення, та планується збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків проти роздрібної ціни на момент набрання чинності Постановою, виникатиме обов’язок декларування зміни цін. У подальшому необхідно декларувати зміну роздрібної ціни у разі підвищення її на 5 і більше відсотків проти вже задекларованої роздрібної ціни, суб’єкт господарювання не повинен декларувати зміну оптово-відпускних цін. Декларуванню підлягає лише зміна роздрібних цін.
Декларувати зміну роздрібної ціни станом на 18 травня 2020 року не потрібно. Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється суб’єктом господарювання у разі збільшення роздрібної ціни на товар, що реалізується, порівняно з роздрібною ціною на дату набрання чинності Постановою.
 Окрім того, декларуванню підлягають ціни, що підвищуються на 5% і більше.
 Відповідно до вимог Постанови початок застосування задекларованих роздрібних цін залежить від відсотку їх підвищення, а саме:
• у разі підвищення цін на 15% і більше – застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 30 днів, без урахування дня декларування;
• у разі підвищення цін на 10% і більше, але менше ніж 15%, застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 14 днів, без урахування дня декларування;
• у разі підвищення цін на 5% і більше, але менше ніж 10%, застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три дні, без урахування дня декларування.
"У випадках, коли зростання цін відбулося внаслідок закінчення строку дії знижок, декларувати зміну цін не потрібно. Декларуванню підлягає роздрібна ціна, яка підвищується на 5 і більше відсотків, що діяла до запровадження знижки", - йдеться у повідомленні.
Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюватиметься в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням кваліфікованого електронного підпису до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт.
 З 18 травня 2020 року реалізація товарів, що мають істотну соціальну значущість, товарів протиепідемічного призначення, переліки яких затверджено Постановою, за роздрібною ціною, підвищеною на 5 і більше відсотків без процедури декларування зміни цін, є порушенням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.
 Суб’єкти господарювання, які допустять зазначене порушення, застосовуються адміністративно-господарські санкції відповідно до статті 20 Закону України "Про ціни і ціноутворення".

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук