Головне меню

Подати звернення

Захист бджіл – важливе завдання при використанні пестицидів

 На посівах сільськогосподарських медоносних культур розпочався сезон активного використання пестицидів. На жаль, їхнє необдуманеке4ен45ен54ен54 застосування може призвести до отруєння та масової загибелі бджіл та інших корисних комах, які є запилювачами цих культур.
 З попереджувальною метою Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує основні вимоги щодо безпечного застосування пестицидів на медоносних культурах.
 Згідно зі ст.37 Закону України «Про бджільництво», всі фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації (радіо, місцеві газети, телебачення та інші засоби інформації) попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ.
 При цьому обов’язково повідомляється:
- точна дата обробки,
- територія і культура, що обробляється,
- назва препарату,
- ступінь і строк дії токсичності препарату.
 У період проведення робіт у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.
 Для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на бджіл, людину та навколишнє середовище, сільськогосподарські підприємства повинні суворо дотримуватись правил техніки безпеки при роботі з ними.
 Асортимент пестицидів, засоби та сфера застосування, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених для використання в Україні» та його доповненням.
 Відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.
Відповідальність несуть особи винні у не попередженні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні (ЗЗР), а також у порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл.

 Пам’ятайте! Правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм має виняткове значення для попередження отруєння бджіл.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук