Головне меню

Подати звернення

Вимоги до суб’єктів господарювання при здійсненні оптової та роздрібної торгівлі насінням та садивним матеріалом

 Повноваження державного контролю за обігом насіння і садивного матеріалу на території держави належать Державній службі України з питань безпечності43563425ц34443534342 харчових продуктів та захисту споживачів , а на території області – Головному управлінню Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
 Законодавство України у сфері насінництва та розсадництва складається із законів України “Про насіння і садивний матеріал” , “Про охорону прав на сорти рослин”, інших нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до них.
 Фізичні особи-підприємці та юридичні особи мають право на виробництво насіння і садивного матеріалу для реалізації за умови їх включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.
Фізичні особи-підприємці та юридичні особи, не включені до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, мають право здійснювати реалізацію насіння і садивного матеріалу лише за умови наявності сертифікатів на насіння і садивний матеріал та додержання майнових прав на сорт рослин. Кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатами.
 Сертифікат на насіння – документ про відповідність , що засвідчує сортові та посівні якості насіння, сертифікат на садивний матеріал – документ про відповідність , що засвідчує сортові та товарні якості садивного матеріалу. Насіння і садивний матеріал вводяться в обіг після їх сертифікації. Використання для сівби чи посадки насіння або садивного матеріалу , що не має відповідного сертифікату , забороняється. Сертифікат може бути виданий , якщо насіння або садивний матеріал належать до сорту , занесеного до Державного реєстру сортів рослин , придатних для поширення в Україні.
 Також , відповідно до Закону України “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів”, забороняється ввезення на митну територію України , вивільнення в навколишнє природне середовище, промислове виробництво та введення в обіг насіння та садивного матеріалу генетично модифікованих сортів сільськогосподарських рослин без проведення державної апробації ( випробувань ) та занесення їх у Державний реєстр ГМО.
 Насіння і садивний матеріал, що вводяться в обіг, обов’язково маркуються і пакуються згідно із законодавством у сфері насінництва та розсадництва.
Насіння олійних, ефіроолійних, кормових, медоносних культур упаковують у подвійну мішкотару або багатошарові пакети. Упаковку з насінням гібрида (F1) та насінням батьківських форм гібридів кукурудзи або соняшника маркують додатковими позначеннями. На упаковках з протруєним ( обробленим ) насінням ставлять напис "Протруєно” або “Оброблено”, на упаковках з дражованим або інкрустованим насінням – “Інкрустоване” або “Дражоване”.
 Власник насіння повинен гарантувати відповідність посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу даним, зазначеним у відповідних документах, Ці документи повинні зберігатись на місці торгівлі та пред’являтись за вимогою. Термін дії документів за результатами визначення посівних якостей насіння становить 12 місяців, а упакованого в герметичну тару - 24 місяці. Дані про партії насіння, зазначені в супровідних документах, повинні відповідати інформації, яка зазначена на пакетах.
На пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі, вказують:
- виробника насіння, а також фірму, підприємця тощо;
- назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння:
- культуру, сорт (гібрид):
- масу, г або кількість насінин в пакеті, шт.:
- номер насіннєвої партії:
- рік урожаю :
- схожість :
- документ про посівні якості насіння ( назва,№):
- коротку інформацію про культуру ( опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування.
На придбане насіння і садивний матеріал діють гарантії протягом строку, визначеному у сертифікаті.
На вимогу споживача або суб’єкта насінництва чи розсадництва державним інспектором Головного управління Держпродспоживслужби в області може здійснюватися арбітражне (експертне) визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу. У разі закінчення строку дії сертифіката арбітражне визначення не проводиться.
Для споживачів наголошуємо на необхідності зберігати квитанцію (фіскальний чек) на придбане насіння та пакети з-під використаного насіння. При розкритті пакування намагайтесь не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії.
Відповідно до статті 104-1 “Кодексу України про адміністративні правопорушення” виробництво, заготівля, пакування, маркування, затарювання, зберігання насіння, садивного матеріалу з метою продажу без додержання методичних і технологічних вимог або реалізація їх без документів про якість, а так само інше введення в обіг насіння, садивного матеріалу з порушенням встановленого порядку тягнуть за собою накладення штрафу на громадян до п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від семи до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
Накладення стягнення не звільняє винних осіб від відшкодування збитків у випадках і порядку, передбачених законом.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук