Головне меню

Подати звернення

Хочете захиститись від фальсифікату? – Знайте свої права!

 Відповідно до результатів медійного проекту «СТОП фальсифікат», проведеного журналістами телеканалу «1+1» та представниками громадського об’єднання «Громадськийdsfgreger34rt34543dfgrttt контроль захисту прав споживачів», Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надає інформацію щодо прав споживачів харчових продуктів.

 06 серпня 2019 року почав діяти Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», котрий встановлює правові та організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти і спрямований на забезпечення захисту здоров’я громадян, задоволення їх соціальних та економічних інтересів.
 Закон встановлює перелік обов’язкової інформації про харчові продукти, а саме:
- назва харчового продукту;
- перелік інгредієнтів або допоміжних матеріалів для переробки, чи тих, що використовуються у виробництві або приготуванні харчового продукту і залишаються присутніми у готовому продукті;
- кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів (в окремих випадках);
- кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;
- мінімальний термін придатності або дата "вжити до";
- будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби);
- найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера;
- країна походження або місце походження (в окремих випадках);
- інструкції з використання - якщо їх відсутність ускладнює використання продукту;
- для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць - фактичний вміст спирту у напої;
- інформація про поживну цінність харчового продукту.

 Оператори ринку зобов’язані забезпечити простежуваність і бути здатні встановити інших операторів ринку - як тих, що їм постачають харчові продукти (за принципом "крок назад"), так і тих, яким вони постачають продукти (за принципом "крок вперед").
 Вся необхідна, доступна, достовірна та своєчасна інформація про продукцію, її кількість, якість, асортимент, виробника (виконавця, продавця) повинна бути зазначена державною мовою.
 Крім маркування, споживачі мають право знайомитись з товаросупровідними документами на харчовий продукт, які обов’язково мають бути наявні за місцем реалізації продукту та представлені споживачу на його вимогу.
 Порушення вимог щодо забезпечення простежуваності та вимог до надання інформації тягне за собою накладення наступних санкції та штрафів:
- порушення вимог щодо забезпечення простежуваності та надання інформації: на юридичних осіб – понад 37 тис. грн.; фізичних осіб-підприємців – понад 23 тис. грн.;
- порушення вимог до надання інформації щодо харчових продуктів (в т.ч.
надання неточної, недостовірної та незрозумілої інформації): на юридичних осіб – понад 70 тис. грн., фізичних осіб-підприємців – понад 47 тис. грн.;
- реалізація харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це не створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини: на юридичних осіб – понад 23 тис. грн., фізичних осіб-підприємців – понад 14 тис. грн.;
- реалізація харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини: на юридичних осіб – понад 141 тис. грн., фізичних осіб-підприємців – понад 94 тис. грн..
- ненадання інформації споживачеві щодо речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість: на юридичних осіб – понад 141 тис. грн., фізичних осіб-підприємців – понад 94 тис. грн..
- адміністративну відповідальність (штраф від 510 до 1020 грн.).
 В окремих випадках до оператора ринку харчових продуктів можуть бути застосовані заходи щодо заборони обігу харчового продукту.

 У випадку відсутності чи ненадання на вашу вимогу товаросупровідних документів - звертайтесь до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області з письмовою заявою.
 В заяві необхідно зазначити: найменування оператора ринку харчових продуктів (суб’єкта господарювання) та точну адресу (вулиця, номер будівлі, назва магазину тощо) потужності, де вам не було надано інформацію.
 Така заява є підставою для проведення позапланового заходу державного контролю, а за його результатами – застосування відповідних санкцій.

 Також надаємо інформацію про випадки реалізації харчових продуктів, зокрема масла солодковершкового, виробниками, які припинили виробничу діяльність.
Так, зафіксовано реалізацію продукції:
- ПВП «Молокозавод «Карпати»» (с.Сваричів Рожнятівського району) – припинив діяльність в 2014 році;
- ТОВ «Коломйський молочний завод» (м.Коломия) – припинив діяльність в 2008 році;
- ПАТ «Калуський молокозавод» (м. Калуш) – припинив діяльність в 2004 році.
 Протягом 24-25.01.2020 року в Івано-Франківській області проведено моніторинг реалізації в торговій мережі масла і спредів. Обстежено 134 магазини.
 В результаті моніторингу встановлено, що в області реалізують масло 52 виробники і лише 11 з них – спреди. Крім цього виявлено 20 відсотків реалізації спредів по відношенню до масла, а також встановлено факти реалізації масла солодковершкового однакового вмісту жиру і ваги ціною від 23 до 46 грн.
 При офіційному отриманні результатів медійного проекту «СТОП фальсифікат», спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області будуть проведені позапланові заходи державного контролю, про результати яких буде повідомлено громадськість.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук