Головне меню

Подати звернення

Держпродспоживслужба пильнуватиме за генетично модифікованими сортами рослин

 Генетично модифіковані (ГМ) рослини – рослини, генетичний матеріал яких (послідовність ДНК) був штучно замінений методом генної інженерії. Такі рослини також часто називаютьzkjxrjyftr трансгенними, тобто мається на увазі, що фрагменти ДНК з певного організму були перенесені в геном рослини.


 З метою регулювання обігу генетично модифікованих організмів на території держави у 2007 році був прийнятий Закон України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів», відповідно до якого генетично модифіковані сорти рослин повинні відповідати вимогам біологічної та генетичної безпеки. Біологічна безпека, згідно із законом, полягає у відсутності негативного впливу генетично модифікованих сільськогосподарських рослин і тварин на людину ( в тому числі і на майбутні покоління), а також на інші живі організми.
 Генетична безпека передбачає відсутність неприродного і неконтрольованого впливу на геном людини, сільськогосподарських рослин і тварин, інших біологічних об’єктів. Згідно із законом, використання генетично модифікованих рослин у «відкритій системі», тобто при контакті із навколишнім середовищем, наприклад при вирощуванні у відкритому грунті, можливе лише після державної реєстрації, однак жодного сорту рослин до Державного реєстру ГМО поки не включено, тобто в Україні досі немає жодної офіційно зареєстрованої ГМ-рослини. До реєстрації вивільнення у навколишнє природне середовище ГМО можливе тільки на підставі спеціального дозволу.
 Підставою для державної реєстрації ГМ-сортів рослин є експертиза, тарифи якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 18 листопада 2009 р. № 1223 «Про затвердження розмірів тарифів на проведення експертизи, яка є підставою для державної реєстрації генетично модифікованих організмів сортів сільськогосподарських рослин у відкритій системі».
 Постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. № 198 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» Держпродспоживслужбу України уповноважено на здійснення державного нагляду (контролю) за ГМО у відкритих системах.
 На засіданні Науково-методичної ради Держпродспоживслужби України 4 жовтня 2019 року розглянуті та схвалені «Методичні рекомендації щодо відбору проб насіння, зерна, та рослин для визначення наявності генетично модифікованих організмів під час здійснення заходів нагляду (контролю) в сферах зерноведення, рослинництва, насінництва і розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах.
 Виявити ГМО у насінні, зерні та рослинах сільськогосподарських культур можливо лише шляхом відбору проб та подальшої їх перевірки у Відділі молекулярно-генетичних досліджень Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби України за адресою: Івано-Франківська область, м. Тисмениця, вул. І.Франка 27А.
Вартість аналізування однієї проби – 1130,12 грн. (якісне виявлення ДНК) та 877,29 грн. (кількісне виявлення ДНК).
 Планові заходи державного нагляду (контролю) у сфері ГМО у відкритих системах на 2020 рік передбачені, позапланові заходи проводяться на виконання припису та у випадках звернень фізичних чи юридичних осіб, доручень правоохоронних органів та доручень суду.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук