Головне меню

Подати звернення

Детально про безпечність дитячих іграшок

 Напередодні зимових свят саме іграшки користуються підвищеним попитом. Настільні конструктори і головоломки, музичні інструменти та м`які іграшки,віаекупкупкупку45645645 іграшкові меблі і самохідні автомобілі – це далеко не весь перелік того, що пропонують нам дитячі магазини. На що ж в першу чергу необхідно звернути увагу при придбанні іграшки?

 Згідно вимог Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2018 р. № 151, котрий діє в Україні, до іграшок відносяться вироби, що призначені для використання у грі дітьми віком від 0 до 14 років.
 Регламент поширюється як на іграшки, що виготовлені підприємствами України, так і на іграшки зарубіжного виробництва.
 Слід зазначити, що дія Технічного регламенту не поширюється на обладнання для ігрових майданчиків, призначене для громадського користування; гральні автомати, призначені для громадського користування, незалежно від того, чи приводяться вони в дію за допомогою монет, чи ні; транспортні засоби, оснащені двигунами внутрішнього згоряння; парові машини; пращі та катапульти.
 Крім того Регламентом передбачено цілий перелік виробів, які не вважаються іграшками.
 Серед них: декоративні предмети для свят та урочистостей; самокати електричні, а також самокати, призначені для дітей з масою тіла більше ніж 50 кілограмів; водне спорядження, призначене для використання на глибоководних ділянках, та пристрої для навчання дітей плаванню (наприклад, сидіння для плавання та плавальні допоміжні засоби); пазли, що складаються з більше ніж 500 елементів; феєрверки, включаючи ударні капсулі, які не розроблені спеціально для іграшок; вироби та ігри, до складу яких входять метальні снаряди з гострими наконечниками (набори дротиків з металевими наконечниками; електронне обладнання (персональні комп’ютери та гральні приставки), що використовується для доступу до інтерактивного програмного забезпечення, та пов’язані з таким обладнанням периферійні пристрої, крім випадків, коли таке обладнання або пов’язані з ним периферійні пристрої спеціально розроблені для дітей і мають ігрову цінність (спеціально розроблені персональні комп’ютери, клавіатури, джойстики чи рульові колеса); біжутерія для дітей, не призначена для використання у грі та інші.
 Маркування виробу повинно зазначати, для кого призначена продукція: або призначення за віком дитини, або позначення, наприклад, “Не є іграшкою!” чи “Для дорослих колекціонерів”. ееее65445645апрапрпа6666

 Дитячі іграшки
 Вимоги Технічного регламенту безпеки іграшок передбачають, що іграшки повинні бути безпечними для споживачів, не створювати у разі їх використання небезпеки для життя та здоров’я і ризику отримання фізичної травми. Документально це обов’язково повинно бути підтверджено декларацією про відповідність іграшки вимогам  Технічного регламенту.
 Декларація складається виробником або його уповноваженим представником, або постачальником, що відповідає за введення продукції в обіг в Україні.
Пункт 34 Регламенту встановлює, що “Іграшки, у тому числі хімічні речовини, які вони містять, не повинні загрожувати безпеці чи здоров’ю користувачів або третіх осіб, коли вони використовуються за призначенням або з урахуванням передбачуваної поведінки дітей.”.
 Слід зазначити, що сертифікація іграшок в Системі сертифікації УкрСЕПРО являється добровільною. Але наявність сертифіката відповідності на іграшку являється документальним свідченням якості та безпеки продукції вимогам діючих нормативних документів. Тому, коли на іграшку наявна не лише декларація про відповідність, а ще й сертифікат відповідності, то ця продукція викликає більшу довіру у споживача.
 Відповідність іграшки до вимог Регламенту підтверджується нанесенням на кожну іграшку, та (або) її пакування, інструкцію з експлуатації або інший супроводжувальний документ знаку відповідності технічним регламентам.

 Введення в обіг іграшок без нанесеного знаку відповідності технічним регламентам заборонено.
 Графічний попереджувальний символ позначення віку. Цей символ використовується для позначення лише «від 0 до 3» років, а не для будь-якого іншого попередження вікової категорії, щоб уникнути неправильного тлумачення символу. Тільки наявність символу попередження щодо віку є недостатньою. Він повинен супроводжуватися короткою вказівкою на конкретну небезпеку, якщо така іграшка використовується дітьми віком молодше 36 місяців. Також звертайте увагу, що і нанесення зображення (графічного символу позначення віку) потрібне лише для іграшок, що не призначені до 3 років (36 місяців).

 Вимогами стандартів до особливої групи ризику віднесена вікова група дітей від 0 до 36 місяців. Під час виробництва іграшок для цієї групи дітей необхідно передбачати наступне.
 Немовлята не можуть захистити себе від предметів, що потрапляють їм до рота чи розміщені навколо голови або шиї. Для того, щоб уникнути ризику удушення, іграшки для дітей цієї вікової групи повинні мати таку форму, щоб неможливо було охопити шию або голову, чіплятись за шию чи потрапляти до горла. Також ці іграшки не повинні надягатися через голову.
 Малята стукають, вдаряють іграшками, а також кидають їх, бо це нормальний розвиток у цьому віці. Для того, щоб уникнути порізів, а також ризику удушення, іграшки повинні бути настільки міцними, щоб витримати таке поводження і не розвалитися на частини.
Маленькі діти смокчуть, кусають та втягують до рота всі види іграшок. Для уникнення ризику удушення, іграшки повинні мати таку конструкцію, щоб діти не могли відірвати від них частину чи шматок.
 Діти досліджують, збирають чи тягнуть до себе іграшки. Для уникнення ризику удушення, порізів та защемлення іграшки повинні бути сконструйовані так, щоб не відділялися дрібні частини, не було гострих кромок та кінців або розриву швів іграшки.
 Діти використовують іграшки для того, щоб набути нових навичок, наприклад їздити на велосипеді чи вибиратися кудись. Щоб уникнути ризику падіння, іграшки повинні бути сконструйовані так, щоб вони непередбачено не переверталися чи не обрушувалися.
 Купуючи музичну забавку, також не забувайте звернути увагу на етикетку. Безпечна шумова межа для іграшки – 85 децибел. Якщо музичний супровід вищий цього рівня, це може викликати у дитини проблеми зі слухом. Найбільш шкідливою та загрозливою вважається дитяча зброя, де рівень звуку коливається в межах 120-140 децибел, навіть коли знаходиться від вуха на відстані витягнутої руки.
Тож, щоб уникнути неприємностей при покупці іграшки, варто звертати увагу на такі фактори:
1. Чи наявна відповідна документація, яка засвідчує якість та безпечність забавки. Чи нанесений на іграшку знак відповідності технічним регламентам.
2. Чи достатньо іграшка міцна, чи не має вона заводських ушкоджень, чи міцно приєднані дрібні деталі.
3. Чи безпечна конструкція іграшки: відсутність ріжучих країв, гострих кінців, тріщин, вузьких щілин і отворів, куди можна засунути пальці. Для найменших небезпеку можуть становити іграшки з довгими (більше 15 см) мотузочками.
4. Чи не перезнімається фарба, що покриває іграшку.
5. Чи немає різкого і неприємного запаху.
6. Чи відповідає іграшка віку дитини.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук