Головне меню

Подати звернення

Про загрозу пошкодження посівів сільгоспкультур мишоподібними гризунами

   Через сприятливі погодні умови та наявність достатньої кормової бази, створюються умови для 05.10.21 3зростання щільності і популяції мишоподібних гризунів, які зосереджуються на неорних землях, пасовищах, у лісосмугах, а також там, де є добра кормова база (площі після збирання зернових культур та багаторічних трав). Середня чисельність нір на полях становить від поодиноких до трьох жилих колоній на гектар.

   Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області застерігають: загроза пошкоджень посівів озимих культур наразі існує, тож проведення захисних заходів дуже актуальне.
   Найпоширенішими та найнебезпечнішими є звичайна полівка та миші (хатня, польова).
  Виживання мишоподібних гризунів відбувається за рахунок виключно високої їх плодючості. Наприклад самки сірої полівки приносять за один послід в середньому 5-7, іноді до 12 мишенят, які здатні давати потомство уже через 20-30 діб після народження, а в гуртової - через 50- 60 днів після народження. Також гризуни є надзвичайно ненажерливими. Гуртова полівка за добу з’їдає таку кількість їжі, яка майже в півтора рази перевищує її власну вагу.
 Рекомендуємо: керівникам господарств усіх форм власності організувати систематичне обстеження посівів сільськогосподарських культур щодо заселення посівів озимих культур, багаторічних трав та садів мишоподібними гризунами.      Якщо на одному гектарі посівів озимих та багаторічних трав щільність мишоподібних гризунів досягає 3-5 і більше колоній, то треба вжити винищувальних заходів.
   Для захисту посівів озимих зернових культур проти мишоподібних гризунів використовують родентициди (біологічні та хімічні) дозволені до використання в Україні, згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів…». Принади закладають у нору з подальшим їх загортанням.
   При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись державних санітарних правил та правил техніки безпеки.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук