Головне меню

Подати звернення

На Рогатинщині працівники Держпродспоживслужби локалізували спалах африканської чуми свиней

 Не лише з коронавірусом доводиться боротись сьогодні працівникам усіх підрозділів Держпродспоживслужби Прикарпаття.dgsdsdfsdfs54565322ff

В ці святкові дні Служба зіштовхнулась із ще одним серйозним викликом – африканською чумою свиней.

 Так, 22 серпня 2020 року о 13 год. 40 хв. власником особистого селянського господарства в Рогатинському районі (с. Лукавець-Журівський) було повідомлено Рогатинську районну державну лікарню ветеринарної медицини про захворювання та загибель свиней.

 Відповідно до вимог, спеціалістами Рогатинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області створено робочу групу із спеціалістів районного управління, районної державної лікарні ветеринарної медицини, Рогатинської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби, котра виїхала на місце випадку.

 О 15 год. 10 хв. проведено епізоотичне розслідування випадку захворювання і загибелі свиней; встановлено: в господарстві знаходилось 62 голови свиней, в т. ч. 14 дорослих і 48 молодняка.

 Результати анамнезу, клінічного огляду та розтину вказували на підозру захворювання на АЧС.

Відібраний матеріалі 22 серпня о 21 год. 48 хв. доставлено до Івано-Франківської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби для проведення бактеріологічних, хіміко-токсикологічних та молекулярно-генетичних досліджень з метою встановлення діагнозу.

 В місці виявлення захворювання проведено заходи, відповідно до діючої Інструкції щодо профілактики і ліквідації захворювання на АЧС (трупи закопано, проведено дезінфекцію).

 23 серпня об 11 год. 30 хв. методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції) при проведенні молекулярно-генетичних досліджень виявлено ДНК вірусу АЧС (звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу №002165 п.м./20 від 23.08.2020 р.)

Згідно з Інструкцією, робоча група спеціалістів Головного управління, Рогатинського районного управління та Рогатинської районної лікарні вет.медицини провела відповідні заходи:

- все поголів’я свиней умертвлено безкровним методом, трупи закопані;

- в приміщенні, де утримувались свині, проведено механічну очистку залишків гною та його дезінфекцію;

- проведено вимушену дезінфекцію.

Державним інспектором Рогатинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області видано розпорядження про тимчасове накладання карантинних обмежень на особисте селянське господарство громадянина, де утримувались свині, до проведення засідання НПК.

 Завдяки професійним та своєчасним діям спеціалістів усіх ланок Держпродспоживслужби в області, станом на 20 год. 23 серпня вогнище захворювання свиней на АЧС локалізовано.

 Ситуація заходиться під контролем Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

25 серпня буде проведено засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Рогатинській РДА з прийняттям відповідних рішень та проведення комплексу необхідних заходів.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук