Головне меню

Подати звернення

Увага: потурбуйтесь про дезінфекцію вашого колодязя чи свердловини

 На Прикарпатті не вщухає негода, проливні дощі зруйнували десятки доріг та мостів, спричинили значні підтоплення сільгоспугідь та домогосподарств.укеку5444445777апекаепк
Оскільки вода розмила вміст гноївок і вигрібних ям, - за повінню можуть прийти інші негаразди; одне із них - інфекційні захворювання. Адже вживання сирої некип’яченої води і недоброякісних продуктів загрожує виникненням водних епідемій та харчових отруєнь.
 Зважаючи на ситуацію, з метою попередження епідемічних ускладнень, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області подає до уваги населення краю Пам’ятку щодо дезінфекції колодязів та свердловин.

 Заходи щодо усунення погіршення якості води включають в себе чистку, промивку і профілактичну дезінфекцію.
Дезінфекція колодязів, які потрапили в зону підтоплення, включає:
- попередню дезінфекцію колодязя;
- очищення колодязя;
- повторну дезінфекцію колодязя.
 Попередня дезінфекція шахтного колодязя.
 Перед дезінфекцією колодязя розраховують обсяг води в ньому (в м3), який дорівнює площі перетину колодязя (в м2) на висоту водяного стовпа (в м).
Проводять зрошення з гідропульта зовнішньої і внутрішньої частини ствола шахти 5% -ним розчином хлорного вапна з розрахунку 0,5 л на 1 м2 поверхні.
5% -ний розчин хлорного вапна готувати з розрахунку 50 гр. хлорного вапна на 1 л. води. (Тобто, на 1 колодязь необхідно, приблизно, 1 кг хлорного вапна методом зрошення).
 При використанні іншого дезінфікуючого засобу необхідно користуватися інструкцією по застосуванню препарату.
 Виконують дезінфекцію наступним чином: готують 5% -й розчин хлорованої води. Для цього 500 грам хлорного вапна заливають холодною водою, розтирають до отримання рідкої кашки і вливають в 10 літрів води. Ретельно перемішують, відстоюють, зливають прозору воду. На 1 м3 води витрачають 1 відро прозорого складу. Заливають обприскувачем стіни колодязя, воду і в розкритому вигляді колодязь залишають на добу. Воду ретельно перемішують, колодязь закривають кришкою і залишають на 1,5 - 2 години, не допускаючи забору води з нього.
 Очищення криниці.
 Очищення проводиться через 1,5 - 2 години після попередньої дезінфекції колодязя. Колодязь повністю звільняють від води, очищають від потрапляння в нього сторонніх предметів і накопичення мулу. Стінки шахти очищають механічним шляхом від обростань і забруднень. Вибрані з колодязя бруд та мул вивозять на звалище або занурюють в заздалегідь викопану на відстані не менше 20 м від колодязя яму глибиною 0,5 м і закопують, попередньо заливши вміст ями 10% -ним розчином хлорного вапна (100 гр. хлорного вапна на 1 л води).
Стінки шахти очищеного колодязя при необхідності ремонтують, потім зовнішню і внутрішню частину шахти зрошують з гідропульта 5% -ним розчином хлорного вапна (або іншим засобом, приготованим за інструкцією до препарату) з розрахунку 0,5 л / м3 шахти.
 Повторна дезінфекція колодязя.
 Після очищення, ремонту та дезінфекції стінок шахти приступають до повторної дезінфекції колодязя.
 Витримують час, протягом якого колодязь знову заповнюється водою, повторно визначають обсяг води в ньому (в м3) і вносять потрібну кількість розчину хлорного вапна або іншого дезинфікуючого препарату згідно з інструкцією із застосування. Наприклад, при використанні хлорвмісних таблеток «Акватабс» -8,67 необхідно 5 таблеток на 1 куб. м (1000 л). З розрахунку на 1 колодязь об'ємом 7 куб м (7000 л) - 35 таблеток.
 Після внесення дезинфікуючого розчину воду в колодязі перемішують протягом 10 хвилин, колодязь закривають кришкою і залишають на 6 годин, не допускаючи забору води з нього.
 Після закінчення зазначеного терміну наявність залишкового хлору у воді визначають якісно - за запахом або за допомогою Іодометричного методу. При відсутності залишкового хлору у воду додають 0,25 - 0,3 початкового кількості дезинфікуючого препарату і витримують ще 3 - 4 години.
 Після повторної перевірки на наявність залишкового хлору і позитивних результатів такої перевірки проводять відкачку води до зникнення різкого запаху хлору.
Контроль за ефективністю дезінфекції колодязя проводиться лабораторно. І тільки після цього воду можна використовувати для питних і господарсько - побутових цілей.
Якщо заходи щодо усунення погіршення якості води не привели до стійкого поліпшення її якості за мікробіологічними показниками, вода в колодязі повинна постійно знезаражуватися хлорвмісними препаратами або іншими засобами і методами, дозволеними до застосування і спрямованими на знищення бактеріального та вірусного забруднення. Знезараження води в колодязі проводиться після дезінфекції самого колодязя за допомогою різних прийомів і методів, але частіше за все за допомогою дозуючого патрона, заповненого, як правило, містять хлор препаратами. Патрон можливо виготовити самостійно, використовуючи пластикову пляшку з-під питної води об'ємом 0,5 л (або іншої ємності, виходячи з кількості дезинфікуючого препарату), попередньо перфоровану, на дно поміщається вантаж (каміння).
 За кількістю препарату підбирають відповідний по ємності патрон (або кілька патронів меншої ємності), заповнюють його препаратом, додають води при перемішуванні до утворення рівномірної кашки, закривають пробкою і занурюють у воду колодязя на відстань від 20 до 50 см від дна в залежності від висоти водяного стовпа, а вільний кінець мотузки (шпагату) закріплюють на оголовку шахти.
 При зменшенні величини залишкового хлору або його зникнення (приблизно через 30 діб) патрон витягають з колодязя, звільняють від вмісту, промивають і знову заповнюють дезінфікуючим препаратом.
 У разі виявлення стійкого хімічного забруднення, обумовленого впливом потенційно небезпечних об'єктів під час затоплення, слід прийняти рішення про ліквідацію водозабірного пристрою.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук