Головне меню

Подати звернення

Епідемічна ситуація за 8 місяців 2019 року в Івано-Франківській області

 За 8 місяців поточного року по Україні працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 114 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань,sdsss4343432ddddd4 внаслідок яких постраждало 1377 осіб, з них 770 дітей (60%). За аналогічний період 2018 року було розслідувано 124 спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 1457 осіб, з них 769 дітей (52,8%).
 Спалахи реєструвались майже на всіх адміністративних територіях, за виключенням Чернігівської області. Найбільшу кількість спалахів традиційно зареєстровано в Одеській – 18 (з них 8 - ВГА) та Львівській областях - 11.
 У Івано-Франківській області за 8 місяців зареєстровано 6 спалахів харчових отруєнь, від яких постраждало 65 осіб, з них 42 дитини (64,6%), за аналогічний період минулого року було зареєстровано 5 спалахів, від яких постраждало 48 осіб, з них 22 дітей (46%).
 Спалахи реєструвалися на території Яремчанської міської ради (3- приватна садиба «У Мирона», готель «У Мар’яни і Назара», приватна оселя гр.Якуб’як М.І.) в Коломийському (1- кафе «Вербіж»), Верховинському (1- готельний комплекс «Гостинний дім «Горицвіт») районах, в м.Івано-Франківську (1-в побуті).
Серед розслідуваних спалахів розподіл в області за місцем виникнення наступний: 2 в приватних садибах та 2 в готельних комплексах, які надавали послуги з організованого відпочинку дітей, 1 в закладі ресторанного господарства під час проведення весільного банкету, 1 в побуті. В оздоровчих та відпочинкових закладах області спалахи не реєструвалися.
 По Україні 42 спалахи зареєстровано в організованих дитячих колективах, з закладами громадського харчування та торгівлі пов’язано 48 спалахів, із закладами охорони здоров’я - 1 (молочна кухня поліклініки Хмельницької міської дитячої лікарні). Серед населення у побуті зареєстровано 23 спалахи.
За етіологічним фактором 2 спалахи викликано сальмонелами, 3 - вірусами (ротавірусами), 1 –невстановленої етіології.
 В Україні за 8 місяців поточного року встановлено подальше погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм (77 випадків, під час яких постраждало 86 осіб, з яких 4 померло). За аналогічний період 2018 року було розслідувано 58 випадків, під час яких постраждало 67 осіб.
Більшість випадків пов’язані із вживанням рибної продукції, у тому числі 13 - ймовірно пов’язані із вживанням рибної продукції придбаної у магазинах та на офіційних ринках, ще 1 випадок ймовірно пов’язаний із вживанням м’ясної продукції промислового виробництва (снеки «М’ясні палички Meat Sticks» (сушене м'ясо птиці) та паштети в поліетиленовій упаковці).
 В Івано-Франківській області в поточному році зареєстровано 5 випадків захворювань на ботулізм, під час яких постраждало 6 осіб, померлих 0. Всі випадки пов’язані з вживанням в їжу м’ясних консерви домашнього приготування.
 У ході проведених розслідувань встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, а саме: заклади не були зареєстровані як оператори ринку харчових продуктів, недостатній набір та площа приміщень харчоблоків, порушення поточності виробничих процесів приготування їжі, не дотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, при відсутності санітарно-гігієнічних умов (виробничих цехів для первинної обробки продовольчої сировини) проводиться виготовлення готових страв із продовольчої сировини, не забезпечено вхідний контроль продовольчої сировини та харчових продуктів, дезінфекційного режиму, недостатність або несправність технологічного обладнання, яке використовується для сирої та готової продукції, відсутнє маркування розроблювального та прибирального інвентарю, кухонного посуду, допуск до роботи працівників без медичних оглядів або відсутність особових медичних книжок у окремих працівників, порушення правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв. Відсутність супровідних документів на частину продукції, використання для приготування страв продуктів невідомого походження.
 У ході санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів та харчових отруєнь спеціалістами Держпродспоживслужби області вживалися відповідні заходи реагування: складено 5 протоколів про порушення законодавства, вилучено з реалізації 610 шт. яєць, відсторонено від роботи 15 працівників харчоблоків. Керівникам об’єктів надано 3 розпорядження про тимчасове припинення експлуатації об’єктів, 5 приписів щодо усунення виявлених порушень, направлено 7 листів до територіальних підрозділів Національної поліції України та прокуратури, порушено 1 кримінальне провадження. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 3-х засідань комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, з прийняттям відповідних рішень та направлено в зацікавлені органи та відомства 10 листів, по кожному спалаху проведено санітарно-освітню роботу (13 статей, 5 виступів по ТБ, та радіо).

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук