Головне меню

Звертаємо увагу краян: на Івано-Франківщині зростає кількість отруєнь грибами

 За останній тиждень в області склалася напружена ситуація з отруєннями грибами: зареєстровано 6 сімейних випадків, від якихyty7f6j876 потерпіло 16 осіб. Загалом налічується 30 потерпілих від отруєнь грибами.
 Більшість отруєнь викликані вживанням пластинчастих грибів, таких як сироїжки, печериці. Потерпілі збирали сироїжки, а сплутали їх з блідою поганкою. Два випадки виникли внаслідок того, що потерпілі свідомо збирали в лісі неїстівні гриби (сірі мухомори та ковпаки). Наразі потерпілі перебувають на стаціонарному лікуванні.

 Найбільше отруєнь грибами реєструвалися в Верховинському та Тисменицькому районах. Також отруєння виникали в Калуському, Косівському Надвірнянському Долинському районах, в м. Івано-Франківську та Калуші.
 Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області вкотре закликають всіх любителів тихого полювання: не слід нехтувати основними правилами:

1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.
2. Грибів, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.
3. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.
4. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств та сміттєзвалищ.
5. Не вживайте грибів в сирому вигляді.
6. Перед вживанням обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
7. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.
8. Не слід вживати грибні страви дітям, хворим з захворюваннями травної системи, особам похилого віку, вагітним та жінкам у період лактації.
9. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером
10. Не купуйте на базарах суміші грибів у вигляді грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.

11.Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
- негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
- залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Пошук

Вхід

Гаряча лінія

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

Календар

Листопад 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2