Головне меню

Вдосконалення лабораторної мережі розширює можливості Держпродспоживслужби Івано-Франківщини

  Одним із завдань, що покладені на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківськійпамер776аекрн області у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства є участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань, спрямованих на виявлення причин та умов, що призводять до виникнення і поширення інфекційних хвороб, у тому числі через харчові продукти, групових та індивідуальних харчових отруєнь, масових неінфекційних захворювань (отруєнь) тощо.

 Ще рік тому, аби провести комплекс діагностичних досліджень в ході розслідування спалахів харчових отруєнь, служба змушена була звертатись до ДУ «Івано-Франківський лабораторний центр МОЗ України». Однак цьогоріч ситуація кардинально змінилась.
  Завдяки розширенню галузей акредитації лабораторної мережі Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, проведення необхідних заходів лабораторної діагностики сьогодні відбувається в автономному режимі без залучення зовнішніх виконавців.
 Свідчення цьому - робота групи спеціалістів Держпродспоживслужби та Івано-Франківської регіональної лабораторії при розслідуванні масового отруєння людей, що мало місце 25 липня ц.р. в туристично-відпочинковому комплексі «Сяйво Карпат» с.Красноїлля Верховинського району.
  В ході роботи спеціалістами Івано-Франківської державної регіональної лабораторії відібрано 34 змиви на патогенну мікрофлору та бактерії групи кишкової палички з кухонного інвентарю, обладнання, рук та спецодягу персоналу, 1 пробу води з харчоблоку (локальний водопровід) на санітарно-мікробіологічні показники, в тому числі патогенну мікрофлору, та 6 проб харчових продуктів на мікробіологічні показники, в тому числі і на патогенну мікрофлору.
  Під час досліджень одержано позитивні результати по БГКП та перевищення рівня МАФАМ у фарші індичому та курячому м’ясі, у яйцях курячих та маслі - БГКП, у 13 взірцях змивів - БГКП, у воді водопровідній - загальні колі-форми та E.coli.
Дані результати дали змогу зробити висновок про порушення умов зберігання продукції та санітарно-гігієнічних умов у згаданому закладі.

Довідково.
  Лабораторна мережа Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області складається з 1 регіональної та 4 міжрайонних державних лабораторій. Усі лабораторії акредитовані згідно вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 на проведення діагностичних досліджень та харчових продуктів.
  Акредитовано 355 показників, але уже подано комплект документів в Національне агентство з акредитації України на розширення сфери акредитації ще на 117 показників, в т.ч.: вода питна, готові харчові продукти при проведенні розслідувань на харчові отруєння та обстеженні закладів громадського харчування, інші харчові продукти, діагностичні дослідження та радіаційний контроль об’єктів довкілля (предмети побуту, одягу, сировина, об’єкти будівництва, метали, об’єкти , що використовують джерела іонізуючих випромінювань тощо). В даний час ці дослідження проводяться в повному обсязі, оскільки процедура акредитації вимагає набуття сталого досвіду в проведенні досліджень.
  З початку року лабораторіями області проведено 18338 досліджень харчових продуктів, виявлено 226 позитивних результатів. В тому числі, у сфері санітарного законодавства проведено 8103 дослідження, а саме: вода централізованого та децентралізованого постачання - 5647 досліджень, позитивних результатів - 146; вода відкритих водойм - 9, позитивних результатів - 3; готові харчові продукти - 1420 досліджень, позитивні - 3 результати; змиви - 1015 досліджень, позитивні - 74 результати; грунт - 12 досліджень, позитивних - 0 результатів.

 Безперечно, постійне, системне вдосконалення та ефективна робота лабораторно-діагностичної служби, досягнення гарантії якості лабораторних досліджень, оперативне забезпечення необхідної лабораторної інформації сприяє виконанню Держпродспоживслужбою Івано-Франківщини покладених на неї завдань та повноважень.