Головне меню

Обережно, отруйні гриби!

 З настанням грибного сезону на Прикарпатті у медичних закладах області продовжують45dfg545645tr реєструвати випадки отруєнь грибами. Станом на 20 липня 2017 року в нашій області зареєстровано 4 таких випадки. Останні із зареєстрованих – це отруєння 70 річної жінки мухоморами в м. Яремча та отруєння дитини 8 років в Тисменицькому районі. Прихильників «тихого полювання» в нашій області і справді досить багато.  Але на кожного досвідченого грибника припадає як мінімум десяток «любителів», які не тільки не знають назв найвідоміших отруйних грибів, але навіть не мають поняття про те, як вони виглядають.

  Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.
До смертельно отруйних грибів відносяться:
– бліда поганка (мухомор зелений);
– опеньок сірчано-жовтий;
– волоконниця Патуйяра, плютка.
До дуже отруйних грибів відносяться:
– мухомор білий;
– мухомор червоний;
– мухомор пантерний.
До просто отруйних грибів відносяться:
– опеньок цегляно-червоний, несправжній;
– печериця рудіюча.

Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.
ОСНОВНІ ПРАВИЛА, ЯКИХ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ ПРИ ЗБИРАННІ ТА ПРИГОТУВАННІ ГРИБІВ:
– збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
– гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
– якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
– краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі,міцні, добре зберігаються;
– вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
– ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;
– зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;
– варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;
– при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;
– при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі.
Дітям їсти гриби не рекомендується.
Що ж спричинює отруєння?
– вживання отруйних грибів;
– неправильне приготування умовно їстівних грибів;
– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Ознаки отруєння грибами:
Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.
Перша медична допомога при отруєнні грибами.
До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба викликати блювання, дати випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно).
ПАМ’ЯТАЙТЕ:
гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може ризвести до отруєння, а іноді й до смерті.

Пошук

Вхід

Гаряча лінія

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ