Головне меню

Грибний сезон на Прикарпатті розпочато!

   В 2017 році зареєстровано випадок отруєння грибами. Потерпіла - пенсіонерка з Верховини.muxxxx3
  Щороку в області реєструються випадки отруєнь неїстівними грибами серед населення, які призводять до важких, а інколи навіть летальних випадків. Отруєння викликають такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших.

Отже грибникам варто пам’ятати основні правила:


1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.
2. Грибів, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.
3. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.
4. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств та сміттєзвалищ.
5. Не вживайте грибів в сирому вигляді.
6. Перед вживанням обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
7. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.
8. Не слід вживати грибні страви дітям, хворим з захворюваннями травної системи, особам похилого віку, вагітним та жінкам у період лактації.
9. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером
10. Не купуйте на базарах суміші грибів у вигляді грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.
11. Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
- негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
- залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
   Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
  В європейських країнах отруєння дикорослими грибами трапляються дуже рідко, оскільки заготівлю грибів проводять заготівельні пункти.
  Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у промислових умовах.