Головне меню

Для інформації : систематизовано перелік супровідних документів

  З метою інформаційного забезпечення суб?єктів господарювання, спеціалістами Головного управлінняrrrrgb35 Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області систематизовано перелік документів, котрими згідно чинного законодавства повинні супроводжуватись різні види об’єктів чи робіт.

 

І. Документи, якими супроводжуються тварини та харчові продукти

Тварини на забій на забійне підприємство:
- ветеринарне свідоцтво Ф-1, ветеринарна довідка, де вказано дані про ідентифікацію, стан здоров’я тварини,
- паспорт ВРХ, відомість переміщення для свиней.
Подвірний забій :
- ветеринарне свідоцтво Ф-1 чи ветеринарна довідка
- паспорт ВРХ, відомості переміщень для свиней.
М’ясо від забою на забійних підприємствах в торгівлю, на переробні підприємства:
- товарно-транспортна накладна
- на м’ясі позначка придатності, яка ставиться уповноваженим лікарем забійного підприємства.
М’ясо від подвірного забою на ринок:
- довідка передзабійного огляду
- позначка придатності, яку ставить ветеринарний лікар, що проводив післязабійний огляд.
Продаж молока на ринку:
На корів, від яких реалізують молоко на ринку, в державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи надають довідку видану дільничною лікарнею ветмедицини про благополуччя господарства та території. Термін дії довідки 1 місяць.
Продаж молока з колективних господарств та пунктів закупівлі від населення на молокопереробні підприємства:
- супроводжується спеціалізованою товарною накладною на перевезення молочної сировини
- довідка про благополуччя господарства та території, видана районною лікарнею ветмедицини
Згідно ст. 37 п.7 Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» документом, який повинен супроводжувати об’єкти санітарних заходів (харчові продукти, тварини, призначені для споживання людиною, а також допоміжні матеріали для переробки та матеріали, що контактують з харчовими продуктами) в обігу, є товарно-транспортна накладна.
До закладів торгівлі харчові продукти супроводжуються товарно-транспортною накладною та мають мати відповідне маркування.
Риба
На кожну партію живої риби та інших гідробіотів, призначених для реалізації видається ветеринарний документ (в межах адміністративного району ветеринарна довідка, в межах України - ветеринарне свідоцтво) та супроводжується до місць торгівлі товарно-транспортною накладною.
Рибна продукція промислового виробництва супроводжується товарно-транспортною накладною та має бути маркованою.
Яйця курячі харчові які надходять в торгову мережу :
має бути маркованим кожне яйце або бути інформація нанесена на спожитковому пакованні - на продукт, що розфасований у споживчу тару (такому разі кожне яйце може бути немаркованим); супроводжуються товарно-транспортною накладною.
Хліб та хлібобулочні вироби , крупи, макаронні вироби, борошно, крохмаль, цукор, кухонна сіль, кондитерські вироби, напої, чаї, кава, алкогольні напої та інші харчові продукти мають бути відповідно маркованими, безпечними та якісними. Супроводжуються до місць торгівлі товарно-транспортною накладною.

Нагадуємо, що реалізація харчових продуктів на підприємствах роздрібної торгівлі дозволяється тільки протягом термінів їх придатності до споживання, що визначені нормативними документами для певних видів продуктів.
Згідно ст.20 п.1 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» Оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.

ІІ. Документи, необхідні для проведення робіт, пов’язаних
з пестицидами та агрохімікатами

Особи, що займаються торгівлею пестицидами та агрохімікатами, повинні забезпечити на робочих місцях:
1. Наявність допусків (посвідчень) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами у працюючих.
2. Сертифікати відповідності (якості) на засоби захисту рослин.
3. Прибутково-видаткову книгу (журнал) обліку наявності та використання пестицидів.
4. Наявність етикеток на за засобах захисту рослин із зазначенням назви постачальника і його адреси в Україні, діючої речовини, назви препарату, номеру партії, ваги або об'єму, дати виготовлення та терміну придатності, найменування фірми-виробника і його адреси, рекомендацій щодо застосування.
5. Інструкцію з охорони праці.
6. Посадові інструкції.
7. Відповідність асортименту до «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Суб’єкти господарювання, що займаються вирощуванням сільськогосподарської продукції, повинні забезпечи