Головне меню

Для інформації : систематизовано перелік супровідних документів

  З метою інформаційного забезпечення субʼєктів господарювання, спеціалістами Головного управлінняrrrrgb35 Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області систематизовано перелік документів, котрими згідно чинного законодавства повинні супроводжуватись різні види об’єктів чи робіт.

 

І. Документи, якими супроводжуються тварини та харчові продукти

Тварини на забій на забійне підприємство:
- ветеринарне свідоцтво Ф-1, ветеринарна довідка, де вказано дані про ідентифікацію, стан здоров’я тварини,
- паспорт ВРХ, відомість переміщення для свиней.
Подвірний забій :
- ветеринарне свідоцтво Ф-1 чи ветеринарна довідка
- паспорт ВРХ, відомості переміщень для свиней.
М’ясо від забою на забійних підприємствах в торгівлю, на переробні підприємства:
- товарно-транспортна накладна
- на м’ясі позначка придатності, яка ставиться уповноваженим лікарем забійного підприємства.
М’ясо від подвірного забою на ринок:
- довідка передзабійного огляду
- позначка придатності, яку ставить ветеринарний лікар, що проводив післязабійний огляд.
Продаж молока на ринку:
На корів, від яких реалізують молоко на ринку, в державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи надають довідку видану дільничною лікарнею ветмедицини про благополуччя господарства та території. Термін дії довідки 1 місяць.
Продаж молока з колективних господарств та пунктів закупівлі від населення на молокопереробні підприємства:
- супроводжується спеціалізованою товарною накладною на перевезення молочної сировини
- довідка про благополуччя господарства та території, видана районною лікарнею ветмедицини
Згідно ст. 37 п.7 Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» документом, який повинен супроводжувати об’єкти санітарних заходів (харчові продукти, тварини, призначені для споживання людиною, а також допоміжні матеріали для переробки та матеріали, що контактують з харчовими продуктами) в обігу, є товарно-транспортна накладна.
До закладів торгівлі харчові продукти супроводжуються товарно-транспортною накладною та мають мати відповідне маркування.
Риба
На кожну партію живої риби та інших гідробіотів, призначених для реалізації видається ветеринарний документ (в межах адміністративного району ветеринарна довідка, в межах України - ветеринарне свідоцтво) та супроводжується до місць торгівлі товарно-транспортною накладною.
Рибна продукція промислового виробництва супроводжується товарно-транспортною накладною та має бути маркованою.
Яйця курячі харчові які надходять в торгову мережу :
має бути маркованим кожне яйце або бути інформація нанесена на спожитковому пакованні - на продукт, що розфасований у споживчу тару (такому разі кожне яйце може бути немаркованим); супроводжуються товарно-транспортною накладною.
Хліб та хлібобулочні вироби , крупи, макаронні вироби, борошно, крохмаль, цукор, кухонна сіль, кондитерські вироби, напої, чаї, кава, алкогольні напої та інші харчові продукти мають бути відповідно маркованими, безпечними та якісними. Супроводжуються до місць торгівлі товарно-транспортною накладною.

Нагадуємо, що реалізація харчових продуктів на підприємствах роздрібної торгівлі дозволяється тільки протягом термінів їх придатності до споживання, що визначені нормативними документами для певних видів продуктів.
Згідно ст.20 п.1 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» Оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.

ІІ. Документи, необхідні для проведення робіт, пов’язаних
з пестицидами та агрохімікатами

Особи, що займаються торгівлею пестицидами та агрохімікатами, повинні забезпечити на робочих місцях:
1. Наявність допусків (посвідчень) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами у працюючих.
2. Сертифікати відповідності (якості) на засоби захисту рослин.
3. Прибутково-видаткову книгу (журнал) обліку наявності та використання пестицидів.
4. Наявність етикеток на за засобах захисту рослин із зазначенням назви постачальника і його адреси в Україні, діючої речовини, назви препарату, номеру партії, ваги або об'єму, дати виготовлення та терміну придатності, найменування фірми-виробника і його адреси, рекомендацій щодо застосування.
5. Інструкцію з охорони праці.
6. Посадові інструкції.
7. Відповідність асортименту до «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Суб’єкти господарювання, що займаються вирощуванням сільськогосподарської продукції, повинні забезпечити:
1. Наявність допусків (посвідчень) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами у працюючих.
2. Наявність нарядів на виконання робіт з пестицидами і агрохімікатами.
3. Прибутково-видаткову книгу (журнал) обліку наявності та використання пестицидів.
4. Журнал обліку застосування пестицидів /на посівах, у садах, теплицях/
5. Журнал обліку протруєного насіння.
6. Інструкцію з охорони праці.
7. Посадові інструкції.
8. Санітарний паспорт на склад пестицидів.

ІІІ. Документи, якими супроводжуються об’єкти регулювання у сфері карантину рослин (продукція рослинного походження (насіння, садивний матеріал, деревина, зерно, продукти їх переробки)

Вивезення та ввезення об’єктів регулювання у сфері карантину рослин (продукція рослинного походження (насіння, садивний матеріал, деревина, зерно, продукти їх переробки) визначається Законом України «Про карантин рослин», Постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. № 705 «Про деякі питання реалізації Закону України "Про карантин рослин"».

Порядок видачі фітосанітарного сертифіката
Об’єкти регулювання вивозяться за межі митної території України за наявності фітосанітарного сертифіката.
Для отримання фітосанітарного сертифіката подається:
1. Заява, заповнена англійською мовою або однією з офіційних мов Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФAO)
2. Документ, що підтверджує внесення плати за видачу фітосанітарного сертифіката (45,3 грн - визначено Постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 р. № 641.
Порядок видачі карантинного сертифіката
Карантинний сертифікат видається на об’єкти регулювання, включені до переліку об’єктів регулювання у сфері карантину рослин, для цілей контролю за переміщенням територією України у разі:
- вивезення об’єктів регулювання з карантинної зони;
- транспортування імпортованих об’єктів регулювання, які зберігалися, перепаковувалися, розділялися на частини, змішувалися з іншими вантажами.
Для отримання карантинного сертифіката подається:
1. Заява
2. Документ, що підтверджує внесення плати за видачу карантинного сертифіката (38,8 грн. - визначено Постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 р. № 641 .
Фітосанітарний та карантинний сертифікати видаються за результатами проведення фітосанітарних процедур(огляду, інспектування, фітосанітарної експертизи).
Імпорт рослинної продукції
Об’єкти регулювання у сфері карантину рослин для цілей імпорту ввозяться на територію України за наявності
1. Фітосанітарного сертифіката.
2. Акта огляду.
3. Свідоцтва фітосанітарної експертизи.
Розмір плати визначено Постановою КМУ від 28 грудня 2011 р № 1348.

ІУ. Вимоги до виробників дерев’яного пакувального матеріалу

Особи, які здійснюють господарську діяльність з виробництва та маркування дерев'яного пакувального матеріалу повинні мати:
1. сушильні камери для термообробки деревини та дерев’яного пакувального матеріалу та місця, обладнані для проведення знезараження (фумігації) (МВ);
2. печі або обладнання для знищення деревини або дерев’яного пакувального матеріалу зараженого шкідливими організмами.

Для включення до Реєстру, особа надає до Головного управління Держпродспоживслужби :

1. заяву на включення до загальнодержавного реєстру осіб, які здійснюють господарську діяльність з виробництва та маркування дерев'яного пакувального матеріалу (далі – заява);
2. копія плану (схеми) земельної ділянки, на якій розміщено потужності;
3. копія документа, який засвідчує право власності або користування на земельну ділянку та потужності.
Наявність журналів проведення обстежень місць виробництва дерев’яного пакувального матеріалу та реєстрації виготовлення та маркування дерев’яного пакувального матеріалу.

Форма журналів затверджена наказом Міністерства аграрної політики України від 22 грудня 2005 року № 731, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 24 січня 2006 року за № 62/11936.

У. Документи, якими супроводжуються непродовольчі товари

Суб'єкт господарювання зобов’язаний на вимогу споживача провести перевірку якості, безпеки, комплектності, міри, ваги та ціни товарів з наданням йому контрольно-вимірювальних приладів, документів, які підтверджують якість, безпеку, ціну товарів.
Працівники суб'єкта господарювання під час продажу непродовольчих товарів зобов’язані представити на вимогу споживача документи, якими підтверджуються їх якість і безпеку .
В якості документів, що підтверджують належну якість та безпеку продукції можуть виступати будь-які документи, завірені належним чином, в яких міститься вказівка на відповідність продукції конкретним вимогам конкретного нормативного документа, зокрема:
- Декларація про відповідність - видається виробником продукції на кожну партію продукції;
- Сертифікат відповідності - документ, який підтверджує, що продукція належним чином ідентифікована і відповідає вимогам нормативних документів та нормативно-правових актів;
- Свідоцтво про визнання відповідності - видається на імпортну продукцію і підтверджує ідентифікацію продукції по вітчизняним ГОСТам, ДСТУ, ТУ, в т.ч. за термінами зберігання, якісним параметрам;
- Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Нормативна база:
1. Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-XII.
2. Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-XII
3. Закон України «Про стандартизацію» від 17.05.2001 р. № 2408-III.
4. Закон України «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності» від 01.12.2005 р. № 3164-IV.
5. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів» від 15.06.2006 р. № 833.
6. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів» від 11.04.2002 р. № 506.
7. Наказ Міністерства економіки України «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами» від 19.04.2007 р. № 104.
8. Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами» від 11.07.2003 р. № 185.
9. Наказ Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики «Про затвердження Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні» від 01.02.2005 р. № 28.