Головне меню

До уваги операторів ринку харчових продуктів

 Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківськійsayte34 області та управлінь Держпродспоживслужби в районах і містах проведена значна робота з інформув ання операторів ринку харчових продуктів з питань харчового законодавства, зокрема : проводились семінари, інформування в засобах масової інформації, надсилалися листи, надавались консультації з питань дотриманні гігієнічних вимог, простежуваності, маркування, впровадження принципів системи НАССР, вимог щодо експорту та імпорту харчових продуктів, зокрема до країн Європейського Союзу. Деякі суб’єкти господарювання, враховуючи наші роз’яснення та консультації,запровадили систему НАССР та успішно конкурують зі своєю продукцією на вітчизняному та зарубіжному ринках .


 На жаль, на сьогоднішній день не всі оператори ринку усвідомили необхідність запровадження принципів системи НАССР, хоча норма ст.20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» стане обов’язковою з 20.09.2017 року для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей).

 Вищезазначеним законом (ст.64) оператори ринку харчових продуктів несуть відповідальність в межах діяльності, яку вони здійснюють, за невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), що тягне за собою накладення штрафу :
- на юридичних осіб - у розмірі від тридцяти до сімдесяти п’яти мінімальних заробітних плат,
- на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від трьох до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат та зупинення роботи потужності .
 Головне управліннями Держпродспоживслужби в Івано - Франківській області звертається до операторів ринку харчових продуктів Прикарпаття активно включитися в процес запровадження принципів системи НАССР на їх підприємствах, бо часу залишилося не так вже багато. А це потребує певних матеріальних, людських, фінансових ресурсів.
Консультації з даних питань ви можете отримати у спеціалістів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за контактними телефонами: тел. (0342) 511392, 720212.